понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Овощарство

Имаме 10 дни да спасим розовото масло

България има шанс да спаси емблематичното си розово масло. Политици от страните в ЕС, които са традиционни производители, се обединяват в името на поминъка на хиляди земеделски производители, пише  „Марица“.

Има опасност емблематичните за страната ни розово и лавандулово масло да отидат в историята. Според предложение на Еврокомисията етеричните масла, вместо да се разглеждат както досега като “вещества”, могат да се категоризират като „смеси“ и да попадне в клас “опасни”.

В серия от срещи в Брюксел по повод готвените промени от ЕК, засягащи производството на етерични масла, участва казанлъшкият градоначалник Галина Стоянова. Тя се завърна от работно посещение, което бе по покана на евродепутата Андрей Новаков.  Във фейсбук профила си дамата подчерта, че всички срещи, които са провели заедно с бившия земеделския министър Десислава Танева в белгийската столица, са били навременни и са преминали в обсъждане и търсене на варианти за защита на поминъка както в Долината на розите, така и в цялата страна, където се отглежда Роза Дамасцена.

В хода на разговорите с евродепутатите Андрей Новаков, Емил Радев и Асим Адемов бе решено Десислава Танева съвместно с експерти и кметовете от Долината да направят българските предложения за корекции в Регламента CLP. За целта имат само 10 дни – срока, който е поставил гръцкият докладчик по регламента Мария Спираки, тъй като този регламент ще се разглежда в ЕП през месец май т.г.

Евродепутатите от българска страна ще направят най-трудното – обединяване на колегите си евродепутати от Франция, Италия, Испания, като най-засегнати от готвените промени държави.

Очакват се корекции и в друг регламент – REACH. Той се отнася до приравняването на малките и средните производители към големите фермери в частта “контрол” и “регулация” на химически субстанции, като този регламент предстои да се разглежда в ЕП през месец септември т.г.

С разбиране и конкретни ангажименти към решаване на проблема се ангажира и българският еврокомисар  Мария Габриел, както и вносителят на предложенията за промени в Регламентите СLP/REACH в ЕП – гъркинята Мария Спираки, които изразиха и своята подкрепа.

”Имам уверението на всички, с които се срещнах, че ще направим каквото трябва, за да не пострада не просто един бранш, а един от националните ни символи”, коментира казанлъшката кметица Галина Стоянова при завръщането си в страната. На срещата в Брюксел е бил и бившият шеф на Държавен фонд „Земеделие“ в кабинета Борисов – пловдивчанинът Васил Грудев.

Брюксел ни даде 10 дни да спасим розовото масло

Междувременно служебният министър на земеделието Явор Гечев оповести на Деветата среща на земеделските производители и розопроизводители, състояла се край казанлъшкото село Овощник, че България е твърдо против и няма да допусне приравняването на етеричните масла като химически продукти. „Страната ни не би се примирила с това. Ние имаме редица инструменти за противодействие и ще отстояваме запазване на поминъка ни. Министерството на земеделието подготвя тежка и остра позиция, която ще изпратим до всички депутати в ЕП“, каза още министър Гечев.

 

 

Виктор Павлов