събота, май 15, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Имаме решение да произвеждаме повече и по-качествени храни, счита Катерина Геслейн

Разрешаването на проблема с прехраната на населението според кандидатката за шеф на фАО трябва да стане посредством прилагането на микс от решения

В Европа трябва да произвеждаме повече и по-качествена храна, счита бившата шефка на Европейската агенция по безопасност нахраните и настоящ кандидат за генерален секретар  на ФАО Катерине Геслейн, която през миналата седмица обяви своите приоритети  в случай, че бъде избрана на високия пост на  Световната организация по прехрана  и земеделие  на ООН.  Въпреки че официално бе издигната като френска кандидатура, тя беше подкрепена от всички страни членки на ЕС.  „Ние имаме решение за това, как да произвеждаме повече и по-качествени храни”, заяви  Геслейн фокусирайки се върху въпроса, как да се произвежда повече и по-ефективно, така че да се изхранва населението а планетата ни. На въпрос на eeuractiv.de дали сред решенията на проблема с прехраната на населението влизат ГМО и употребата на нови методи за растителна защита, тя отвърна, че в случай че бъде избрана за шеф на организацията, ще се занимае с този въпрос на ниво ФАО.

Геслейн  не счита, че решаването на проблема с прехраната на населението има само едно решение, а смята че това е микс от решения. „Някои предполагаха още в миналото, че няма да можем да изхранваме все понарастващото население на планетата, но благодарение на научния напредък и на трансфера на технологии в аграрния сектор, ние го направихме, допълни още Геслейн. Именно развитието на науката ще способства за едно по-устойчиво производство на храни. По думите и съвременното земеделие има потребност от инструментариум, чрез който да се справя с редица рискове към които се включват и средствата за растителна защита.