сряда, февруари 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Зеленчукопроизводство

Индийски учен връща славата на българския домат

Д-р Канкар е част от чуждестранния екип, който работи в Пловдив

8.32ХилядиЧетения
NivaBG.com

Учен от Индия има амбиция да върне старата слава на България като силен производител и износител на зеленчуци, пише “Марица.бг”. Д-р Амол Канкар е убеден, че това е възможно само с възраждането на застрашените от изчезване сортове домати, пипер и други зеленчуци, както и достъп на фермерите до евтини семена. Д-р Канкар е част от чуждестранния екип, който работи в Пловдив в Центъра за върхови постижения в областта на растителната системна биология и биотехнология (ЦРСББ).

Той е от няколко месеца в България и проучва кои са най-подходящите наши сортове домати, селектирани основно в Института по зеленчукови култури “Марица”, които могат отново да се наложат на пазара. Преди това е работил като селекционер на царевица в Америка. Там получил три оферти за своя професионален път – да остане като научен работник в щата Аризона, да работи за ООН или да упражнява аграрна наука в България. Избрал страната ни, защото бил впечатлен от развитото зеленчукопроизводство у нас преди промените, но и разочарован от сегашното нестабилно състояние на сектора. Освен това се надява, че трудът му в лабораторията ще може да се приложи и в практиката.

Тук се очаровах от вкуса и едрината на българските домати, тъй като в САЩ масово се консумират дребни домати. Вие сте произвеждали и изнасяли по света огромни количества зеленчуци от български сортове. България има ключово географско място – тя е врата между Европа и Азия и това също дава шанс експортът да се възстанови. Вярвам, че имате възможност отново да сте сред лидерите на европейските пазари и вместо да внасяте, да изнасяте зеленчуци. Аз като научен работник искам да допринеса това да се случи, казва д-р Канкар. Той е убеден, че за това не са нужни големи усилия. Необходимо е страната да мобилизира усилия и с помощта на аграрната наука заедно да се върви в една посока. Д-р Канкар си е дал дума, че ще работи така, че скоро да има прогрес, който да стигне и до фермерите.

Той произхожда от фермерско семейство. Живял е с проблемите на земеделците и затова държи трудът на българските стопани да бъде оценен, а те да са конкурентоспособни на пазара. Опитът му от Америка показва, че научният труд има резултат, но той се продава на големите компании, които пък продават скъпи семена на фермерите. Идентична е ситуацията и в България. Според него, за да се облекчат фермерите, трябва да се произвеждат евтини семена, които да стигат директно до тях, без да се минава през големите компании. Така ще се спестят част от средствата и ще се намали себестойността за отглеждането на съответната култура. Препоръчва да се увеличат субсидиите в зеленчукопроизводството, които сега са несправедливо разпределени в сравнение със зърнения сектор.

Една от задачите на д-р Амол Канкар е да изучи вкусовете на родните зеленчуци в детайли и да направи проучване относно потребителските предпочитания. В Нощта на учените в ИЗК Марица той бе приготвил 8 вида мексиканска салца, но с български чушки и домати. За мен е важно лично да се убедя какво харесват хората. Затова смятам да посетя няколко ресторанта, в които сервират мексиканска кухня, и да обменя мнения с клиентите и персонала. Тяхното мнение е изключително важно, което ще е от полза за бъдещата ми работа, каза ученият.

Виктор Павлов