вторник, април 20, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Иновации:Тоалетна за крави с награда в Хановер

Революционният продукт може частично да реши проблема с въглеродните емисии от животновъдството

701Четения

Новите технологии навлизат непрестанно и в животновъдството. Последната дума на техниката е тоалетна за крави. Тя е отличена със златен медал на международното изложение EuroTier в Хановер. Въпреки че панаирът бе отложен за следващата година, призове бяха раздадени във виртуален конкурс за иновации.

Специалното WC, разработен​о от Hanskamp от Нидерландия, е революционен продукт, който може частично да реши проблема с въглеродните емисии от животновъдството. Иновативната система се състои от хранилка и устройство за събиране на урина. Използва се външен стимул за индуциране на рефлекса на уриниране, след което ​течността се събира в специален контейнер.

Подовете остават по-чисти, което има положителен ефект както върху здравето на копитата, така и върху качеството на въздуха за животните. Освен това земеделският производител може да избере да използва отделно събрания оборски тор и урина по целеви начин или за торене или за производство на енергия и др.

Става все по-важно да се намалят емисиите на газове от животновъдството. Докато мерките за справяне с този проблем отдавна са насочени към емисиите, които се генерират от самото отглеждане на животните, сега се цели намаляването им в по-ранните етапи. От млекопроизводителите се иска да търсят ефективни начини за намаляване на емисиите, тъй като млекопроизводството произвежда големи количества амоняк – главно от урина -15 до 20 литра на ден.

 

Виктор Павлов