понеделник, юни 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Иновации в действие: Учени разработват сензори за индентификация на хранителните дефицити в лозята

Проектът има за цел да оптимизира практиките за управление на лозята и да повиши устойчивостта и щаденето на ресурсите

60 стотинки за килограм60 стотинки за килограм

Учени от  университета на Корнуел с подкрепа от департамента по земеделие на САЩ разработват специални сензори, с помощта на които фермерите ще могат да индентифицират хранителните дефицити в лозята, съобщава Алберто Грасо в своя специализиран блог. Това ще позволи на винопроизводителите да вземат решения за управление на хранителните вещества в реално време за по-голяма рентабилност и устойчивост на околната среда.

Здравето на лозето преминава през правилното усвояване на хранителните вещества, необходими за вегетативно-продуктивния баланс на растението, така че да доведе до качествено значимо производство на грозде. Индентифицирането обаче на недостига на азот, калий, магнезий и други ключови хранителни вещества е трудоемък процес за лозаря. Освен това нивата на хранителни вещества могат да варират значително от място на място, дори в рамките на един парцел .

В този смисъл се разработва допълнителен инструмент за подпомагане на винопроизводителите, които разчитат на прецизно земеделие в управлението на лозята си. Скоро ще бъде възможно да се идентифицират хранителните дефицити на почвата благодарение на разработването на нови сензори с висока разделителна способност.

Името на проекта е Efficient Vineyard Project (EVP) , и той е създаден с цел разработване на сензори, които да работят заедно с измервателен механизъм, който комбинира както вземане на проби от земята, така и сателитни изображения, за да се определи точно количествения недостиг на хранителни вещества в лозето. За целта се събират данни от почвите, въздуха, съдържанието на захари в гроздето и други параметри за да се генерират своеобразни карти на насажденията с помощта на които винопроизводителите ще могат по-точно да оценят растежа, производителността и качеството на гроздето и ще се оптимизират управленските практики.

Проектът ще спомогне освен това и за повишаване на устойчивостта. Прекомерното внасяне на торове като азот много често може да допринесе за замърсяване на почвите.

Минералните соли се филтрират от повърхностните слоеве на почвата към по-дълбоките слоеве , в резултат просмукване на дъждовна вода – особено в лозарските райони в близост до реки и езера.