неделя, април 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Иновации в действие: Биоразградима бутилка от твърди отпадъци от грозде създадоха австралийски студенти

Изследователите са разработили и приложение за управление на покупки

Австралийски студенти от Глобалния университет по технологии и дизайн (RMIT) в Мелбърн създадоха рециклируема бутилка за вино от твърдите отпадъци от гроздето след винификация. Това съобщава порталът foodprocessing.com. Бутилките са напълно органични и биоразградими в края на използването им.

Разработката спечели конкурса за иновации City of Melbourne 2020 и беше включена в програмата RMIT Activator LaunchHUB. Автори на концепцията за биоразградима бутилка на основата на отпадъци от лозаровинарската индустрия са студентите Аманда Пачеко Браво, Шимрот Джон Томас и Джоузеф Оливър Яп.

Освен тази иновативна бутилка, те са създали и приложение за управление на покупки, което се базира на цифров етикет. Според един от разработчиците Джон Томас изследователите са стартирали работата си с проучването на различни полимери. „Направихме усилия да изберем материал, който да не се конкурира с източниците на храна, и така достигнахме до отпадъците от грозде, които са с най-голям дял в австралийското лозаровинарство“, заяви той.

RMIT Activator LaunchHUB предлага 12-седмична програма, която ще даде на групата финансова, правна и бизнес подкрепа в началото на старта. Студентите завършиха проекта в студио за биодизайн, под ръководството на техния преподавател д-р Оли Котсафтис.