вторник, януари 26, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Иновации в действие: Как един датски фермер прилага иновативни инструменти в стопанството си

Цифровите приложения дават подробни познания за хранителния състав на почвата и потенциал на добивите

468Четения

Датският фермер Кнуд Бай-Смит (Knud Bay-Smidt) стартира собствена ферма през 1987 г., отглеждайки зърно, маслодайни и тревни култури на своите 300 хектара земя. В момента той използва няколко цифрови приложения. Какви са ползите, но и предизвикателствата, пред които е изправен? За тях се разказва в публикация на EIP Agri.

Датското министерство на земеделието улеснява земеделските производители да започнат работа с цифрови инструменти. Например, те дават безплатен достъп до програма, наречена Crop Sat, както и някои обучения за нейното използване. Crop Sat ви позволява да изтеглите сателитна карта на вашите полета, можете да вмъкнете желаното количество азот и той ви дава нужното количество тор”, разказва фермерът.

Друго приложение, което използва в ежедневната си работа е FarmTrack. Това е просто GPS устройство за проследяване, което е пригодено за трактори и селскостопански превозни средства, за да проследяват движението им. Помага да се провери дали правилното количество тор се прилага на полето и с правилната скорост. Приложението може да се използва и като преносим компютър, така че го използва и за маркиране на местата в полето, където се откриват плевели.

По думите му има много предимства, когато става дума за използване на цифрови приложения. „Те ви дават по-подробни познания за вашата почва, нейното хранително съдържание и потенциал на добивите.“

Ако прилагате тора много точно, това може да предотврати припокриването, което минимизира риска от залагане“, съветва той.

Основните предизвикателства пред които се изправя датският фермер при използването на цифровите технологии са свързани с употребата на практика на различни цифрови инструменти. Например при сеитбата, която се прави само два пъти годишно е трудно според думите му човек да се запознае с всички функции на приложението. Другото предизвикателство е точният избор на технологията, която да отговаря в най-голяма степен на нуждите на съответното стопанство поради наличието на голямо разнообразие от възможни решения. Не на последно място според Кнут проблеми създава използваният от разработчиците език.

Препоръчва на всеки решил да внедри цифрови инструменти в стопанството си да се допита първо до колегите си , използвайки специализираните форуми в интернет. Кнут дава пример с настоящата криза с Covid 19:”Моят земеделски съветник не може да посети фермата ми, затова вместо това му изпратих снимки на моите култури. Аз също се присъединих към уебинар за софтуер, който помага да създадете различни карти. ”

Разбира се основните познания се натрупват с практиката, но фермерът отчита като предимство фактът, че повечето разработчици на цифрови инструменти предлагат възможност за безплатно обучение с техните продукти.