събота, септември 19, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Иновации в действие: Сензори помагат на фермерите в Сърбия да произвеждат по-устойчиво

Тe позволяват на фермерите максимално да планират отглежданите култури

529Четения

В университета на Нови Сад разработват проект за интелигентни сензори, които подпомагат фермерите да произвеждат по-устойчиво и спо-малко разходи, съобщават от EIP/Agri. Проектът се казва Antris и се финансира със средства от ЕС. „В момента ние не разбираме всички процеси, които се крият зад растежа на растенията“, казва координаторът на проекта Весна Бендин.

С помощта на дигиталното земеделие ще се повишат знанията и добивите, както и ще се увеличи устойчивостта към рискове като промяна на времето и нестабилност на цените“, допълва още тя.

Anteris е съвместен проект между института BioSense (в в Нови Сад, и университета на Вагенинген и и сръбското министерство на образованието, науката и технологичното развитие. „Той е е едновременно интелигентна инвестиция в изследователска инфраструктура и най-модерно оборудване, но също така и в безценен човешки потенциал и научни постижения, позволяващ производството на безопасна и адекватна храна за бъдещите поколения европейци.“ допълва още тя.

Благодарение на сътрудничеството им в Сърбия вече е изградена първата дигитална ферма, и е разработен набор от дигитални решения за земеделските производители и в подкрепа на дигиталната трансформация на земеделието.

Digital Farm е шоу-рум на открито, който позволява на фермерите да идват, да виждат, тестват и оценяват иновативни AgTech решения в реална производствена среда. Всеки месец по време на производствения сезон се организират „Дни на отворените врати за ферми“ за общността на земеделските производители, за да обменят ноу-хау с фермери, които вече използват цифрови технологии, а също и да ги показват на други. Досега около 1000 фермери са посетили стопанството.

Точната прогноза за времето ми помага да планираме дейностите по всеки парцел, но най-важното е, че сателитната информация за културите наистина ми помогнах да разбера по-добре състоянието на посевите и да оптимизирам производството си – казва Джордже Джукич, един от посетителите.

Наборът от сензори тестван във фермата включват такива монтирани върху роботи, движещи се на полето, сензори прикрепени към животни и растения, сензори наподобяващи камъни и разпръснати из полето и дистанциони ъреди за събиране на сателитна информация. Освен това са включени дронове и и хипертермични камери. „Искаме да разберем всичко за едно растеие- от информация за въздуха, водата и почвите до самия процес на фотосинтеза, който протича в него“, споделя Бенгин. За целта постоянно се разработват нови сензори, събират се данни и създаваме алгоритми за искуствен интелект.

Всички събрани данни се публикуват чрез безплатна цифрова платформа AgroSense, също част от проекта като виртуален партньор на Digital Farm. Тя позволява на фермерите да проследяват в реално време развитието на културите от компютър или мобилен телефон, като същевременно им помага да планират какво да отглеждат, за да увеличат максимално добивите и печалбите. Например, един земеделски производител може да разбере кога точно растенията се нуждаят от вода, колко торове са необходими в дадено поле или какви култури да са засаждат.

NivaBG.com