понеделник, юни 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

Иновации в действие: В Германия внедряват инсталация за преработката на животинска тор в хумус

Годишно инсталацията ще произвежда до 6 хил. тона хумус

Доилните роботи ще увеличат млеконадоя с 10%Доилните роботи ще увеличат млеконадоя с 10%

Германската провинция Райнланд Пфалц стана първата във федералната република, която ще преработват животинска тор и остатъци от централите за биогаз в хумус, съобщава специализираният портал topagrar.com. Това ще позволи на фермерите от една страна да намалят разходите за съхранение на отпадъци, а от друга- да отговорят на новите изисквания на регламентите за торовете. Очаква се разрешителното за отваряне на преработвателната инсталация да бъде издадено през лятото.

Целта е инсталацията а да постигнегодишен капацитет на сепариране и преработване на около 17 хил.тона течна субстанция и производството на около 6 хил. тона хумус при около 50% суха субстанция.

“Нашето съоражение  може да бъде инсталирана във всяко едно животновъдно стопанство или инсталация за производство на биогаз. Работата и се основава на един много прост процес, протичащ в продължение на милиони години в горите и по ливадите- превръщането на органичната материя в хумус”, казва Валерко Вижте.
За целта са необходими тор или течни отпадъци както и суха материя- слама или дървесни остатъци и конска тор..

Суровината за производството се доставя в инсталацията чрез подвижен кран, като постоянно се разбъркват. Веднъж на ден в инсталацията се вкарва въздух, като така се провокира протичането на биологичен процес, подобен на компостирането при растенията. Нужно е достигане на температура от около 65 градуса, при която микроорганизмите да отдадат нуждите полезни вещества за хумуса. Процесът на образуването му продължава около 2-3 месеца. Полученият хумусен тор може да намери приложение като добавка за торфища или за директно третиране на зеленчукови и овощни градини.