вторник, януари 26, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Иновации в действие: В Португалия сушат лечебни растения с помощта на слънчева енергия

Системата спестява до 70% от разходите за енергия

422Четения

Португалски фермери внедриха иновативна система за сушене на билки чрез слънчева енергия, съобщават от EIP AGRI. През 2016 година петима португалски производители се обединяват,за да създадат най-големия кооператив за производството на лечебни растения в страната. За да спести разходи за енергия в процеса на сушене на билките, един от фермерите започна сътрудничество с местен инженер. Това доведе до създаването на иновативна слънчева система за сушене.

„С нашите 34 ха земя сме най-големият износител на билки в Португалия. Ние отглеждаме различни видове билки, като лимонена трева, мента, мащерка и френски естрагон “, казва Гонсало Коста Мартинес. Той е един от петимата  участници в проекта Underthe sun и.

„Всички сме специалисти в  различни области; Аз например съм ландшафтен архитект. Поради дълбоката икономическа криза в Португалия решихме да обединим усилията си и да започнем ферма с ароматни и лечебни растения. Пред нас обаче има някои  предизвикателства. Те включват конкуренция от производителите, които искат по-ниски цени на своите билки, но също и от страни с по-ниски заплати, като Източна Европа и Северна Африка”, добавя той. „В началото имахме проблем със сушенето на нашите растения. Енергийните разходи за сушене бяха доста високи. Започнах да мисля за по-евтини начини да направя това, така че да не повлияе на цените на нашите билки. Ето как се появи идеята за слънчевата сушилня, която нарекохме Black Block. ”

Идеята е хибридна слънчева система за сушене, която използва както слънчева, така и електрическа енергия. Сушенето се извършва в рециклирани контейнери, боядисани в черно, изолирани с нова стена и покрити с поликарбонатни листове. Това превръща контейнерите в сушилни камери. Нашите хибридни контейнери използват  спомагателен енергиен източник и те могат да намалят енергийните разходи с до 70%. Освен това имаме и контейнери, които напълно разчитат на слънчевата енергия.

Няколко сензора в контейнерите събират данни за температура и влажност. Тези данни се анализират в реално време от автоматична програма, която контролира цялото оборудване. Следователно параметрите на средата за сушене могат да бъдат стабилизирани на оптимални нива. Това води до висококачествен процес на сушене с максимална икономия на енергийни разходи. Достъпа до системата може да се извършва локално или отдалечено от компютър, таблет или смартфон.

„Системата е създадена от фермери и за фермери. Ние, като партньори на  проекта искахме да имаме сушилня, която да доведе до висококачествени, последователни и надеждни резултати, така че да можем да произвеждаме качествени сушени билки. В крайна сметка успяхме да оптимизираме оптимално тази система, така че да можем да я продължим като бизнес в допълнение към Under the sun  казва още той.

Създателите на иновативната система са спечелили  наградата за иновации на EDP (Energias de Portugal), която им  помогна да продължат  с този проект. И така, това, което първоначално започна като решение за спестяване на разходи за енергия в Under the sun  се оказа нов успешен бизнес , казва в заключение Гонсало.