петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Институтът по овощарство – Пловдив демонстрира ин витро метода за размножаване на растенията

Учените се включиха с 2 детски работилници и щанд на Пловдивския фестивал на науката

 

Институтът по овощарство – Пловдив към Селскостопанска академия участва в Първи Пловдивски фестивал на науката, съобщихс от ССА. Той е организиран от Фондация „Красива наука“, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Община Пловдив и Центъра по растителна системна биология и биотехнология. Мащабното събитие се проведе в периода 23-26 ноември 2023 г. В четирите дни публиката от града имаше достъп до над 100 събития, представени на живо от учени, технолози и комуникатори от страната, както и от специални гости от Испания, Украйна и Обединеното кралство.

С участието си в инициатива Институтът по овощарство – Пловдив организира 2 детски работилници. В тях ентусиазирано се включиха ученици от 2а клас от ОУ „Елин Пелин“ и 4б клас от СУ „Димитър Матевски“. Децата научиха какво е ин витро методът за размножаване на растенията, защо и кога се използва. Младите изследователи прехвърлиха ин витро произведени боровинки и малинки от една изкуствена хранителна среда върху друга, а след това ги засадиха в саксия от екологични материали. Всички деца проявиха изключителна любознателност, а голяма част от тях проявиха и желание когато пораснат да работят в Института по овощарство.

В зона „Откривател“, през четирите дни на фестивала, на щанда на Института бяха организирани демонстрации на методи за присаждане на овощен посадъчен материал. Придружаваха ги и дегустации на свежи и сушени плодове, а аудиторията над 18 годишна възраст имаше възможността да опита вкуса и аромата на алкохолна напитка произведена от сортове плодове на Института по овощарство.

Учените от научното звено на практика разбраха коя ябълка е най-предпочитана от потребителите. Те запознаха посетителите на фестивала и със сливовия кандидат сорт „Алесина“ и заедно откриха, че сушеният продукт получен от него носи аромата на обичания от всички стар сорт „Кюстендилска синя слива“.