понеделник, октомври 3, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Ирландските фермери протестират срещу промените в ОСП

Земеделският бранш иска максимална гъвкавост от правителството по отношение на ОСП, и осигуряване на 1,5 млрд. евро от кохезионните фондове

Ирландски фермери излязоха на протест срещу реформите в ОСП и планирания нов закон за опазване на климата, съобщава agrarheute.com. Излизайки със своите трактори по улиците на 30 градове в страната, те изразиха своята загриженост и алармираха, че местното земеделие е изправено пред опасност заради планираните реформи в Общата селскостопанска политика и плановете за приемане на нов закон за опазване на климата.

Тим Кулинан, шеф на националната браншова организация на ирландските фермери заяви, че те са за опазване на климата, но европейските и национални стратегически документи трябва да са съобразени и с икономическото и социално въздействие, което ще окажат на сектора. Нещо повече той алармира, че ако не се променят сегашните регламенти на ОСП, е заплашено съществуването на местните фермери. Причината е, че „една голяма кохорта от фермери ще бъде засегната от огромните съкращения в ОСП. Кулинан критикува Брюксел, че иска да повиши екологичните изисквания към земеделските производители, без обаче да им предложи съответните компенсации. „Ние сме срещу предложения, които имат за цел да разцепват фермерите“, заяви той и поиска от правителството в Дъблин „максимална гъвкавост“ по отношение на ОСП и да поемат задължението да осигурят съфинансиране от милярд и половина евро от кохезионните фондове за националните програми, касаещи селската програма.