петък, май 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Ирландците искат стотици милиарди евро помощи в случай на твърд Brexit

Браншът предупреждава за край на производството на говеждо месо след Brexit

206Четения
NivaBG.com

Угрижено от все по-възможен твърд изход на Великобритания от ЕС, ирландското правителство ще иска допълнителни европейски субсидии особено за животновъдите, пише agrarheutecom. С тяхна помощ властите се надяват да защитят този чувствителен  подсектор на земеделието от последиците при твърд Brexit. То се готви  да внесе предложение пред ЕК  в Брюксел за  ”стотици милиарди евро” субсидии за някои земеделски производители. Медиите на Острова съобщават, че ирландския министър на земеделието Майкъл Криид вече е започнал подготовка в случай  на твърд Brexit.

Говедовъдите притеснени за експорта

Сред най-засегнатите може да се окажат местните говедовъди заради въвеждането на високи митнически тарифи и увеличаването на вноса на говеждо месо от трети страни във Великобритания. „Това могат да са само част от непосредствените последици за ирландските животновъди, на които се падат 37% от производството на аграрна продукция, а почти половината от произведеното в Ирландия месо се изнася за Великобритания”, обяви говорител на аграрното министерство  в Дъблин.

Президентът на Ирландския съюз на земеделските производители Джо Хийли поиска от Крийд да му представи конкретни детайли за помощите, които ще се искат от Брюксел. Уверението че искането за подпомагане на аграрния сектор ще бъде представено на съвета на министрите през април според него няма да е полезно за решаване на проблемите на фермерите които вече ще са назрели.

Хийли  който се явява и вицепрезидент на Европейската федерация на фермерските организации (COPA) вече алармира за перспективата  в случай на британски изход без договор, отбелязвайки силно негативните страни за местните фермери. Той дори не изключи край на производството на говеждо месо в Ирландия след Brexit.

В Шотландия се притесняват от недостиг на работни места в земеделието

Дали излизането на Великобритания ще стане с договор или без договор ще трябва да решат депутатите през следващата седмица. Властите в Шотландия се притесняват от масивен недостиг на работна ръка в земеделието след излизането на Великобритания от Общността. До момента по-голяма част от персонала в сектора идва от източно и централноевропейските страни. На най-големи критики се подлагат най-новите планове на правителството в Лондон за въвеждане на петгодишна виза за работници от ЕС  след излизането на страната от съюза и тя ще се разрешава в случай, че работникът докаже минимален годишен доход от 30 хил. паунда.

NivaBG.com