събота, септември 25, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Испания впряга и нелегалните емигранти в работата на полето

Страната се нуждае от близо 300 хил. сезонни работници

Схемата е финансирана изцяло от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ).Схемата е финансирана изцяло от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ).

В опит да се справят с кризата с коронавируса, испанските власти прибегнаха и до помощта на нелегалите мигранти за да осигурят нужната им сезонна работна ръка за прибиране на плодовете и зеленчуците, съобщава Deutschland Funk. Освен мигрантите към селскостопанска работа ще бъдат привличани и безработни, които няма да губят обезщетенията си. Испаският министър на земеделието вече е подготвил предложение за необходимите законови промени. Нелегалните мигранти пък ще получат правото да останат и разрешителни за работа, ако се включат в помощ на фермерите. Страната изпитва сериозни трудности заради липсата на сезонни работници. Местните фермери се нуждаят от около 300 хил. сезонни работници, като освен от Мароко, се търсят работници и от страни от ЕС като българия и Румъния. Началото на най-активния сезон е през май и Европа внимателно следи подобен подход на най-големия износител на плодове и зеленчуци в съюза, коментира “Ройтерс”.

Планираният правителствен указ от 8 април ще действа 3 месеца, за да гарантира доставките на храни, както и приходи “за най-нуждаещите се” в очакване безработицата рязко да се увеличи през това време.”. Това е възможност за много хора, иначе те просто ще бъдат блокирани по домовете си. Полето може да бъде тяхното убежище”, коментира пред Фондация “Ройтерс” Лоренцо Рамос, генерален секретар на Съюза на дребните фермери. В Каталуния вече алармираха, че аграрният сектор е пред рухване, ако бързо не се осигурят 40 хил. срзонни работници. От местната браншова организация на земеделците препоръчват на фермерите да търсят работници сред своите комшии и роднини, защото изискването за спазване на дистанция прави наемането и настаняването на чужденци невъзможно.