четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Испански фермери излязоха на протести за по-високи цени на земеделската продукция

Демонстрациите в Каталуния възпрепятстват експорта на испанска аграрна продукция

Снимка: www.asaja.com

Испански фермери организираха масов протест с изкане за по-високи производствени цени на земеделската продукция, информира topagrar.com. По апел на местната браншова организация близо 800  земеделски производители с 500 трактора блокираха пътя свързващ Маядас и Дон Бенито в автономната провинция Екстремадура.

Актуалните производствени цени на земеделската продукция в Испания са толкова ниски, че фермерите не успяват да покрият направените от тях разходи, съобщават от регионалните браншови организации Asaja и La Union Extremadura. Това води до големи разлики между цените при производителите и в търговската мрежа. Протестиращите заплашиха с още нови протести под формата на блокади, ако властите не се намесят, тъй като актуалните мерки за по-голяма справедливост по веригата между производители и потребители не са ефективни, и ножицата по между им продължава да се увеличава, и докато производствените цени се сриват, търговците просперират.

Дейността на фермерите е затруднена и от масовите протести в Каталуния заради арестуването на бившия премиер Карлос Пучдемон, което възпрепятства движението на стоки през размирната провинция към Франция. Освен това от Италия съобщават за понижаване на експорта на испански плодове и зеленчуци, което пък нанесе удар върху цените на Апенините.