събота, август 13, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Зеленчукопроизводство

Историята на една празна и неработеща българска оранжерия

Над 3 пъти скочи цента  на електроенергия,газ, пелети, торове, разказа Иван Кабуров

Автор: Александра Мусиевска

Високите цени на тока, газта, пелетите и скъпите торове изправят оранжерийните производители пред големи изпитания. Над 70 % от оранжериите в момента не работят и са на ръба на оцеляването.

Пред NivaBG земеделският производител Иван Кабуров разказа за тъжната картина на една празна оранжерия. Днес е втори ден, в който работниците са освободени и в оранжерията цари пустота.  Тя се намира в пазарджишкото село Мало Конаре и  една от най-големите  в Южна България. Оранжерията е с площ 10 дка и е от холандски тип. Други години по това време в нея е кипяла подготовката на разсадите за пролетта, но сега е пуста.  По думите на собственика в момента  не е рентабилно да се садят пролетни зеленчуци.

„От септември 2021 г. започна увеличение на всичко. Над 3 пъти скочи цента  на електроенергия,газ, пелети, торове. Пред плащахме по 1500 лв. ток, сега  сметката е 4500. Не е рентабилно. Себестойността на произведената продукция ще е много висока.Оранжерийното производство е в будна кома“,разказа пред наш репортер Иван Кабуров. Затова той е взел трудното решение на освободи работниците и да изчака до 10 март, когато ще използва оранжерията като парник за летните култури. „Опитахме се да запазим 7-8 от най-добрите си работници, но е трудно. Затова и сега са вкъщи“, допълни фермерът.

По думите му има сериозен риск да спре производството на родни зеленчуци или такива те да  са с висока себестойност и да се продават по бутикови пазари на висока цена.

Родните ни зеленчуци не могат да се преборят с тези с ниска себестойност от  турски и македонски произход, които са с недоказан произход. „В  Турция и Македония се пръска с препарати, които са с недоказан произход. После идват на нашия пазар без да се контролират и без фактури“, допълни Иван Кабуров.  Всичко това прави българският домат неконкурентен на вносните.

Според Иван Кабуров изход от ситуацията има.

Той смята,че трябва да се премахне ДДС-то на българската продукция, да се извади секторът на светло  и държавата да отпусне на производителите финансова помощ за енергийните източници и да се отпуснат нисколихвени кредити. Само така производителите на зеленчуци ще оцелеят и браншът ще се стабилизира през следващите години. Фермерите вече се срещнаха с министър Иванов и той е обещал такава помощ да се отпусне. „Сега държавата трябва да прецени как да ни помогне. Ние така или иначе сме закъснели със засаждането на пролетните разсади, но помощ ни е необходима“, заяви Кабуров.

В момента цял едни бранш-оранжерийния, е в ръцете на държавата и чака помощ, за да оцелее.  Дали  ще има тази български зеленчуци на пазара тази пролет зависи изцяло от решенията на управляващите. А докато дойде решението, фермерите гледат с тъга празните си оранжерии и се надяват на по-добри времена.

Моменти, от времето, когато оранжерията е работела на пълни обороти:

Виктор Павлов