петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Италиански фермери поеха с трактори към Рим

Животновъди изкараха кравите на дефиле из улиците на Милано

 

Протестиращите срещу бюрокрацията и евтиния внос на земеделска продукция от трети страни италиански фермери потеглиха с трактори към Рим, съобщава БТА. В същото време животновъди подкараха кравите си на дефиле из столицата на модата Милано.

Фермерите от Тоскана потеглиха в конвои към столицата, като развяваха италианския трибагреник, а тракторите им бяха „украсени“ с надписи като „Без фермерите няма храна“. Планира се те да са струпат в околностите на Рим в очакване на активизация на протестите в края на седмицата.

„Отиваме в Рим, за да се срещнем с нашите политици в опит да решим проблемите“, казва фермерът от Тоскана Давиде Розати.

Италианските фермери споделят оплакванията на колегите си от други европейски страни, като например Франция и Германия, протестиращи масово пред последните седмици. Те се оплакват от евтиния внос, например от Северна Африка, поскъпващите горива и негативното въздействие на европейските мерки, имащи за цел да защитават околната среда и да се борят срещу промените на климата.

И докато протестите във Франция и Германия затихват, в други части на Европа се разрастват. По-рано днес гневни фермери блокираха магистралата, свързваща белгийския град Лиеж с Маастрихт в Нидерландия.

Италианските фермери искат връщане на данъчните отстъпки, въведени през 2017 г., но отменени през настоящата година.

От Япония, където е на официално посещение, премиерката Джорджа Мелони заяви, че „Италия е направила много повече от своите европейски съседи в подкрепа на фермерите“ и допълни, че винаги може да се направи още, а самата тя е „готова да се вслуша в исканията им“.