събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Италианските фермери отчитат загубата на 400 хил. тона зърно вследствие на наводненията

Ръководство за ИНТЕГРИРАНА БОРБА с болестите плевелите и неприятелите при пшеницаРъководство за ИНТЕГРИРАНА БОРБА с болестите плевелите и неприятелите при пшеница

След наводненията в Италия местните фермери по данни на най-голямата браншова организация Coldiretti са загубили 400 хил. тона зърно, информира „Зерно Онлайн“. Очаква се това да доведе до сериозни проблеми за производството на паста и макаронени изделия, над 60% от които отиват за износ. От браншовата асоциация посочват, че редица региони в провинция Емилия Романия, която е основният зърнопроизводител са останали под водата. Освен това застрашена може да се окаже и продоволствената сигурност на страната в условията на настоящата международна нестабилност. Поражения освен на посевите с пшеница са нанесени и върху площите с царевица, мак и соя.

По данни на асоциацията Coldiretti годишното производство на земеделска продукция в Италия възлиза на близо 1,5 млрд. евро, като към преките загуби от наводненията могат да се добавят повредената техника и щетите в самите стопанства. Наводненията са довели до фалита на близо 5 хил. стопанства, а щетите при производството на плодове ще станат ясни след три-четири години, след като голяма част от овошните градини трябва да бъдат наново засадени заради повреждане на кореновата система на растенията. Освен зърно в Емилия Романия се произвеждат още ябълки, кайсии круши, праскови и сливи.