вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Италианските фермери призоваха с петиция за намаляване вноса на пшеница

Италианските фермери и потребители искат правителството да ограничи вноса на твърда пшеница, за да оцелеят местните фермери и да се гарантира по-голяма хранителна сигурност, информира БТА, позовавайки се на Ройтерс. Премиерката на Италия Джорджа Мелони обеща да популяризира италианското земеделие и продуктите, които се отглеждат на местна почва, но над 50 000 души са подписали петиция, организирана от Конфедерацията на италианските фермери (CIA). Според тях правителството все още не е подплатило обещанията си с конкретни действия.

Време е хранителният суверенитет да бъде превърнат от празен лозунг в конкретна политика“, заяви Дженаро Сиколо, заместник-председател на браншовата организация, която днес постигна целта си за 50 000 подписа. Опасяваме се, че неконтролираното увеличение на вноса ще доведе до постепенно понижение на италианското производство на пшеница, затварянето на ферми и загубата на хиляди работни места“, заяви Сиколо. Той добави, че не само веригите за доставки, но дори и здравето на потребителите е изложено на риск.

Миналия месец министърът на промишлеността Адолфо Урсо свика кризисно заседание за цената на пастата, след като тя скочи повече от двойно в сравнение с националното равнище на инфлацията.

Въпреки че пастата е продължила да поскъпва по различни причини, то цената на пшеницата се е понижила до 330 евро за тон спрямо около 600 евро през юни 2022 г., по данни на конфедерацията, на фона на спада на цената на вносната пшеница.

„С цените, които се плащат на производителите на пшеница, фермите не успяват да покрият производствените си разходи“, заяви председателят на Конфедерацията на италианските фермери Кристиано Фини.

Според водещата италианска асоциация на земеделските предприемачи „Колдирети“ (Coldiretti) вносът най-вече на украинска пшеница е нараснал с 318 на сто на годишна основа между януари и февруари. Тя е по-евтина от италианската пшеница заради по-ниските производствени разходи, тъй като Украйна не трябва да спазва правилата на ЕС за пестицидите, както и стандартите за качество и безопасност на храните.