понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Иван Иванов: Работим по финализиране на стратегическия план

Коалиционният съвет ще решава дали ще има закон за браншовите организации

„Нашата задача, която е записана и в коалиционното споразумение е да финализираме работата по стратегическия план. Работата по него започна още през 2020 година и заради политическите сътресения в страната не успяхме да го приключим навреме, ето защо сега ще търсим всички допирни точки за да го приключим. Планираме края на февруари началото на март да сме готови, защото имаме още срещи с бранша“, каза днес пред представители на медиите в парламента земеделският министър Иван Иванов.

По думите му тепърва предстои решаването на всички щекотливи въпроси свързани със субсидиите и таваните. Иванов потвърди, че ще има таван на плащанията, както е залегнало и в коалиционното споразумение.

„Ще се направи преглед и на някои от интервенциите в стратегическия план, и ако те не отговарят на клаузите на коалиционното споразумение ще има промяна и в тях, допълни още министърът.

Активни разговори с браншовите организации се очаква да започнат в началото на следващата седмица. Предстои и на политическо ниво и на ниво браншови организации да се обсъди предложената вече от министерството наредба за браншовите организации, която не е изключено да прерасне и в законопроект. Крайното решение за това дали да има закон за браншовите организации ще се вземе от коалиционния съвет.

Според Иванов с преминаването на одитната агенция от министерството на земеделието към това на финансите се цели да има по-голяма отчетност, по-сериозен контрол и да няма злоупотреби с европейски средства. „Преминаването на сертифициращата агенция към МС ще даде още един знак на нашите европейски партньори, че ние работим в посока за пълна прозрачност“, уточни министърът.

Що се отнася до агенцията по горите министърът заяви, че основната работа на министерството в процеса по преструктурирането и, ще е свързана с подготовката на законодателната част и промените в подзаконовите нормативни актове, които да улеснят този процес.

Министър Иванов представи пред депутатите от ресорната комисия по земеделие в парламента своя екип. Иван Христанов ще отговаря за растениевъдство, биоземеделие, бАБХ и горите. Момчил Неков ще отговаря за фонд „Земеделие, и ПРСР и подготовката на стратегическия план. Единственият заместник министър в екипа му, запазил своя пост Атанас Добрев също ще отговаря за горите. За животновъдството ще отговаря Стефан Бурджев. Така сме разпредели ресорите, че да има взаимен контрол между заместник министрите, и тази прозрачност за която се говори да е на ниво в министерството“, допълни още Иванов.