четвъртък, май 23, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Без категория

Иван Ладжов отгледа 3,5-килограмова чепка грозде

Преди години отново се родила такава с тегло 3,1 кг, но тази е рекордьорка

4.37ХилядиЧетения
NivaBG.com

Пазарджишкото село Виноградец откай време се слави с хубавото си грозде и вино.  Тази година тук се роди чепка грозде с тегло 3,5 кг. Тя е отгледана от местния стопанин Иван Ладжов и е плод на домашна лозница от елитен сорт – „Царица“. Той  не за първи път има впечатляваща реколта – преди няколко години откъснал чепка, тежаща 3,1 кг. Сегашната обаче е рекордьорка. И вече го прослави по света, след като семейна приятелка – Здравка Дерменджийска, пусна във Фейсбук снимки на Иван с огромния златист грозд.

Само сортът обаче не е достатъчен, разказа лозарят. Само за това лято той е пръскал асмалъка десет пъти с препарати срещу мана, овидиум и други болести. За богата реколта се иска и поливане, защото срещу суша нито един медикамент не помага.

„Започваме работата още в средата на февруари с резитбата, разказва Ладжов. После следва торене, зачистване от излишни израстъци. И пръскане, в критичния период – през 10 дни. Имам и лозе на полето. Все от хубави сортове – „Супер ран Болгар“, „Брестовица“, „Италия“, „Царица“. Гледам два декара. Тази година наистина много валя, но третирането го спасява“.

С лозарство Иван се захванал от 1994 година. Тогава засадил половин декар с „Болгар“, постепенно увеличил площите до 2 декара. Междувременно му върнали и винени лозя от ТКЗС-то. И тях работи.

От асмите бере най-добра реколта, защото се напояват. На полето това вече няма как да стане – всички изграждани преди демократичните промени поливни съоръжения вече са съсипани. Там стопаните разчитат на каквото капне от небето. Тази година валяло, но после захванала голяма суша, а много от гроздето станало на стафиди. А който не пръска, може да иде само с кошницата до лозето, шегува се виноградчанинът.

Той има дъщеря, която е начална учителка, и син – танцьор в Ансамбъл „Пазарджик“. И двамата се стараят да помагат в грижите за лозята.

Гледането обаче не е толкова трудно, колкото реализацията на продукцията. Колкото и да е хубава, ако няма пазар, производителите остават с празни ръце.

„Миналата есен „Мерло“, „Мавруд“, „Каберне“ бяха по 1 лев, казва Иван. Сега са по 60 стотинки. „Памид“ и „Ркацители“ вървяха по 70-80 стотинки, сега паднаха до 40. В същото време миналата година, ако съм пръскал 5 пъти, сега виненото съм го обработвал 8 пъти, десертното – 10 пъти. Това оскъпява“.

С пласирането на десертното грозде Ладжов казва, че не среща проблем – то е великолепно и си има купувачи. С виненото обаче трудностите са големи.

NivaBG.com
Виктор Павлов