събота, август 13, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Иванов постави проблемите на секторите на масата на дискусиите

От агроведомството подготвят виртуални приемни за фермерите

Проблемите на всички сектори в земеделието вече са на масата на дискусиите, потвърди пред медиите по време на вчерашната пресконференция на екипа на агроведомството министър Иван Иванов. Сред тях ще са както вземане на решения свързани с подкрепата на някои сектори като оранжерийни производители и животновъди за да се компенсират загубите им заради повишени цени на фуражи и енергоносители, така и разрешаване на проблем зза който наскоро алармираха картофопроизводителите

Според тях за да се спасят германските им колеги, повечето търговски вериги прекратяват договорите си с тях за сметка на вноса на картофи от Германия. Както е известно по-голямата част от веригите у нас са тъкмо с германски собственици. Условието да се подпомогнат сектори като оранжерийните производители е, аграрното ведомство да успее да защити необходимия за целта финансов ресурс пред финансовото министерство. Относно проблема с картофопроизводителите Иванов поясни, че в министерството не е постъпвала подобна информация, но наболели проблеми между производители и търговци ще се обсъдят на предстояща среща с представители на търговските вериги.

През седмицата ще продължат срещите с представители на земеделския бранш, като основната им цел ще е да се чуят проблемите на всички и да се намерят политически решения за финализиране на стратегическия план.

Сред краткосрочните намерения на министерството е и отварянето съвсем скоро на виртуални приемни. „Посредством тях земеделските производители ще могат да задават директно своите въпроси на експертите и да поставят различни проблеми за решаване, с което политиката на министерството да се ориентира директно към тях“, заяви Иванов. Очакванията са въпросната система от виртуални приемни да бъде създадена до края на януари и да започне да действа от началото на февруари. Освен това Иванов декларира, че срещите с браншовите организации ще станат редовни.