вторник, март 31, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Изнасяме 200 тона шафранови луковици за Китай

Край Пловдив вече се изгражда първият Демонстрационен парк в подкрепа на сътрудничеството

Гардоприм Плюс Голд

200 тона шафранови луковици ще бъдат изнесени през 2020 г. от България за Китай. През 2021 г. се очаква те да достигнат 400 тона. Така общата стойност на шафрановия минзухар за експорт възлиза на 6,5 млн. евро. А напредъкът по процедурата за износ на шафран и шафранови луковици от България за КНР вече е факт благодарение на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство,пише “Марица”
Хасан Тахиров разказа,че край Пловдив вече се изгражда първият Демонстрационен парк в подкрепа на сътрудничеството със селскостопански стоки по инициативата 16+1 между Китай и страните от ЦИЕ. Целта на парка е да подпомага търговията със земеделски стоки. В работата по експозиционния парк са взели участие около 20 китайски предприятия с инвестиции за 60 млн. евро. В проекта участват още Аграрен университет – Пловдив, земеделска кооперация „Единство“, а общите обработваеми площи стигат 17 000 дка.

Най-скъпата подправка в света е напът да замени изчезващия по нашите ширини тютюн. „Златното време” на шафрановия минзухар е през октомври-ноември. Лилавите цветове се обират сутрин и след това на ръка се отделят подобните на нишки червени близалца и се сушат. Именно това е подправката шафран – днес тя е най-скъпата в света, но се оказва забравена с хилядолетия. С шафран лекували раните на Александър Македонски, получени в битка, а самата Клеопатра го ползвала като еликсир на младост и красота. Изсушеният шафран има приложение и в текстила, където се използва като боя за тъкани. Облеклата, направени от лилавия минзухар, се смятали за много скъпи в Античността и Средновековието, разказва Хасан Тахиров, председател на Българската национална асоциация за производство на шафран и биологични шафранови продукти. Днес членовете <210> са над 6 500 с общо около 10 000 дка площи, засети, основно в областите Ямбол, Стара Загора, Кърджали, Русе и Силистра. Освен Асоциацията днес у нас вече има регистрирани Асоциация европейски център “Развитие на шафран и биологични шафранови продукти”, също Световен център “Развитие на шафран и биологични шафранови продукти”, Българо-ирански център “Развитие на Шафран в България” и шафранова борса. През м. октомври в София ще се организира Световна конференция на производители на шафран от целия свят.

70 килограма – точно толкова са първите луковици,

които Тахиров внася у нас през 2009 г. За „трансфера” му помага спортната легенда Наим Сюлейманоглу. Хасан Тахиров обясни, че в Иран, както и в Турция, има забрана да се изнасят шафранови луковици. Нашенецът обаче не се отказва и убеждава посланика ни с думите: „Сега идвам за помощта Ви за моя народ. Шафранът ще спаси нашите планински и полупланински райони от обезлюдяване”. Връщайки се със съпругата си Рени в България, те раздават луковиците на 40 семейства в Кърджалийско, за да пробват почвите. “Още в тези години потърсих съдействие от министерството и от аграрните университети в страната – никой не беше чувал за шафрана”, спомня си Тахиров. Той и съпругата му Рени обработват 60 декара. Двамата са убедени в бързата възвръщаемост на инвестицията. Работата по ценната подправка е малко повече от месец – от началото на октомври до средата на ноември.

80% от хората имат малки площи от по 1 декар. „От 1 дка площ спокойно може да се изкара най-малко между 2 и 3 тона шафранови луковици”, изчислява експертът. Вече обаче има и по-големи стопанства от по 60-100-120 декара. Една зряла луковици ражда от 6 до 16 луковици. Един декар дава посадъчен материал за два декара. Ако за половин декар са нужни 20 хил. луковици, на следващата година има 120-150 хил. броя, или половин декар дава посадъчен материал за 2 декара и не е необходимо да се започва с големи средства. Тахиров прави една бърза сметка: да вземем едно семейство, което преди е отглеждало 4-5 декара тютюн и е изкарвало по 8000-10 000 лв. Същото семейство от 1 декар засят шафран ще има същите приходи.

NivaBG.com
Виктор Павлов