понеделник, април 6, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
ЗеленчукопроизводствоОвощарство

Износът на български краставици достигна 67%

България се затвърди и като важен световен доставчик на коктейлни череши

В България няма разпространение на заразените с ешерихия коли партиди краставици от ИспанияВ България няма разпространение на заразените с ешерихия коли партиди краставици от Испания
2.77Хиляди
Гардоприм Плюс Голд

Ударно изнасяме плодове и зеленчуци, което също е причина за дефицит на вътрешния пазар, показват  данни на Министерство на земеделието. През първото тримесечие на 2019 г. износът на пресни плодове се увеличава с 2,9%, до 15,9 хил. тона спрямо същия период на миналата година. Чувствително нарастват изнесените краставици и корнишони – с 1,1 хил. тона, което е 66,7%, а домати, пиперки и зеле – между 9% и 48,3%. Експортът на картофи отбелязва годишен ръст от около двадесет пъти, до 194 тона, при едва 9,5 тона за трите месеца на 2018 г. През първите три месеца на 2019 г. експортът на ябълки нараства над четири пъти на годишна база, а този на ягоди, сливи и малини – от 56,5% при ягодите до два пъти.

Според анализатора Стилиян Гребеничарски в страната има някои производствени ниши и отделни производители, които успешно се конкурират зад граница и могат да проправят пътя за повече родна продукция към европейския и световен пазар. Той е изчислил, че

стойността на българския износ на плодове и зеленчуци нараства с 50%

за 3 години, за да достигне 387 млн. лева през 2017 г. Бурният ръст се дължи почти изцяло на зеленчуците, докато експортът на плодове се развива със значително по-умерени темпове.

Износът на плодове (без ядки и цитруси) от България расте със 7% средно годишно след 2014 г., достигайки 152 млн. лева през 2017 г. За първите десет месеца на 2018 г. се наблюдава спад до 116 млн. лева. Близо половината от тази стойност се дължи на замразени или варени плодове, около една четвърт на временно консервираните и 20% (21 млн. лева) – на прясната продукция. Макар и с най-малък дял, все по-добре родната продукция намира реализация в сегмента на сушените плодове. Продуктовата структура в износа на плодове е силно концентрирана в 2-3 направления. Те са и основните двигатели за по-добрите данни за експорта на български плодове през последните години. Повече от една четвърт от стойността му се дължи на черешите.

България се затвърди като важен световен доставчик на коктейлни череши

През изминалата година износът в тази категория /пулп/ е възлязъл на 26 млн. лева, а за последните пет – близо 160 млн. лева. Замразените малини са второто най-значимо експортно перо – 17% от стойността на износа на плодове за последните пет години. Обикновено се изнасят около 4500 тона годишно. България традиционно е сред водещите глобални износители на малини. Страната се позиционира добре и в пазарната ниша на горските плодове. В десетте най-големи по стойност експортни категории попадат още замразените боровинки, ягоди и къпини. През 2018 г. необичайно активен бе износът на пресни дини, като обемът нарасна повече от два пъти на годишна база до 9800 тона, а стойността – близо три пъти до 5,6 млн. лева. Бумът в създаването на сливови насаждения засега не успява да се материализира в пазарна експанзия навън. Сушените сливи са традиционна част от българския плодов износ, но през последните години стойността и обемът им са сравнително стабилни – 1500 тона за 6-7 млн. лева.

Печелим от трюфели и гъби

С 28 млн. лева за януари-октомври 2018 г. пресните трюфели са зеленчукът с най-голям дял в износа на България в бранша – 14%. Ръстът за последните четири години е близо 14 пъти. За първите десет месеца от миналата година от страната са изнесени 219 тона от екзотичната продукция при средни цени от 126 лева за килограм. Традиционен стълб в експорта на зеленчуци са гъбите. За януари-октомври 2018 г. стойността на износа на пресни или охладени гъби е 22 млн. лева – 11% от общия за групата на зеленчуците.

NivaBG.com
Виктор Павлов