сряда, май 29, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Изплащат парите по кризисния резерв преди жътва

ДФЗ преведе парите по частни и общински мерки в рамките на последната седмица и половинаДФЗ преведе парите по частни и общински мерки в рамките на последната седмица и половина

България ще получи 16 милиона евро от Европейската комисия, с които да бъдат компенсирани зърнопроизводителите заради залежалата им продукция след безмитния внос на украинско зърно. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев пред протестиращите зърнопроизводители край свищовското село Горна Студен, предаде БНР.

По линия на европейската солидарност България ще получи от кризисния фонд 16 млн. евро. Те ще бъдат раздадени като допълнителни субсидии за кризисното съхранение, като компенсация за нереализираното българско зърно. Тепърва ще се разписва схемата за изплащане на парите. Фермерите ще ги получат, когато България ги получи от Европейската комисия. Не се знае кога ще стане това, но ще е преди жътвата, заяви още министър Явор Гечев. Той уточни, че тепърва започва да се прави електронна система за проследяване на зърнените наличности.

 

В България има големи количества украинско зърно и нереализирано българско

Към края на февруари у нас има общо 1,169 млн. тона повече от миналата година слънчоглед, пшеница и царевица, посочи Гечев. По думите му имаме 1,313 млн. тона слънчоглед, което е с 420 хиляди тона повече от миналата година. При пшеницата количествата са с 660 хиляди тона повече, царевицата е с 89 хиляди тона повече.

 

Това потвърждава тезата на държавата, че България страда повече от другите страни от ЕС от украинския внос на зърно, заяви земеделският министър Явор Гечев.

 

Той каза още, че ако е можел като министър да спре вноса от Украйна, досега е щял да го направи. И уточни, че сме солидарна държава с Украйна, но не може българските производители да продават пшеница на 42 ст. за килограм, а слънчогледа – на 80 ст. за кг, което е под себестойност.

 

Допълнителни субсидии за кризисно съхранение

 

„Ние ще използваме за допълнителни субсидии по отношение на кризисното съхранение, т.е. на количествата, които има в държавата в момента, за да подпомогнем поне частично това, което на практика сте загубили. Това не е даване на пари, това е компенсация, защото в момента на тези цифри всички продаваме на практика под себестойност. Въпреки че са тежко недостатъчно тези средства, три държави ще получат пари – Полша, Румъния и България, като България номинално на декарите, които отглежда зърнени култури, получава най-много пари. Зърнопроизводителите на този етап не са вземали никакви компенсации по отношение на украинската помощ“, каза министърът.

 

В преходната за Сратегиеския план година няма да има глобявани стопани, подчерта Гечев

И още един проблем, който бе засегнат – тази година ще е преходна за Стратегическия план в земеделието, няма да има глобявани стопани, увери министър Гечев.

 

Той посочи, че ще се търсят механизми за подпомагане на овощарите и зеленчукопроизводителите заради скъпата цена на водата за напояване, но не се ангажира с конкретни числа и срокове. Министерството на земеделието не може веднага да даде пари, с които да бъдат компенсирани овощарите и зеленчукопроизводителите, заради драстичното поскъпване на водата за напояване, защото е нужно и одобрение от Брюксел, заяви още министър Явор Гечев:

 

„Намирането на средства от вътрешни резерви – разликата варира минимум от 3,8 милиона лева до около 20 милиона лева. Имам предстояща среща с министъра на финансите, намерили сме някакви вътрешни резерви, само че как да ви го обещая като трябва да се нотифицира държавна помощ. Ние правим всичко възможно и няма да стане за два дена“, коментира още Гечев.

 

 

Виктор Павлов