събота, септември 23, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Изправени пред колапс, производители на торове искат помощ от ЕК

Изправени пред колапс заради високите цени на природния газ, производителите на торове поискаха подкрепа от ЕК чрез своята браншова организация, пише agrarheute.com. Заради екстремното повишаване на цените на природния газ, те отчитат 70% спад в производството.

Според Европейския съюз на производителите на торове за да оцелее секторът се нуждае от своевременни политически решения както на национално, така и на европейско ниво. Само така ще може да се преодолее кризата с торовете и да се подсигури продоволствената сигурност на Европа, се казва в актуален пост на организацията в социалните мрежи. Заради високите разходи за газ, европейските производители на торове са изправени пред невъзможността да са конкурентноспособни на националните и международни пазари.

Ключът към разрешаване на кризата е осигуряване на „стратегическа автономност на торовете в Европа“ и „дългосрочни гаранции за продоволствената сигурност“. Към момента около 90% от разходите за производството на торове са свързани с основната суровина- природния газ, а европейската индустрия е изправена пред криза заради увеличението на цената му с близо 1000% спрямо миналата година. „Европейската индустрия се намира в една непрекъснато разрастваща се криза заради това, че пазарът на природен газ е разбит“, смята Якоб Хансен, генерален директор на Fertilizers Europe. Според него за възстановяване на европейската индустрия ще са нужни мерки както на национално така и на европейско ниво за подкрепа и на енергийния сектор и на производителите на торове.