вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Израелският опит може да е ключът към оцеляването на американското винопроизводство в условията на климатичните промени

Пустинята Негев е модел за оцеляване на земеделието в екстремни условия

Пустинята Негев, сн. :Уикипедия

Опитът на Израел в отглеждането на лозя в екстремни условия може да помогне на американските винопроизводители да оцелеят в условията на променящия се климат, информира .thedrinksbusiness.com. Борещи се с мащабните пожари и промените в климата израелските винопроизводители вече търсят нови пространства в пустинята Негев, а някои учени смятат, че измененията в климата ще направят неизползваеми до 85% от обработваемите площи в лозарските региони. В някои основни винопроизводителни региони на САЩ като Напа и Сонома вече се усеща ефектът от повишаването на температурите и традиционните производители започват да се оглеждат как се развиват лозята в екстремни условия като тези в Израел.

Такова място е именно  пустинята Негев, където има огромни температурни разлики през деня и нощта, и почти никакви валежи. Един от винопроизводителите там е Еран Рас, чиято винарска изба Nana Estate Winery се намира тъкмо в пустинята Негев в граничния с Йордания и Египет район. „Много хора ме убеждаваха, че няма да успея тук, и затова реших да докажа обратното“, казва винопроизводителят, цитиран от NBC. Той произвежда бели вина като Шенин Блан и Шардоне със световна класа.

Тъй като почвите в пустинята са бедни откъм съдържание на вещества, фермерите решили да отглеждат лозя там, трябва непрекъснато да ги обогатяват. Това дава възможност на учените да наблюдават как се развиват растенията в подобни екстремни условия, и да превърне пустинята Негев в модел за приспособяване към измененията на климата.

Биохимикът Аарон Файт който също работи в пустинята, предвижда създаването на наръчник за всеки сорт грозде, с точните данни, необходими на всеки от тях, за да се създаде перфектно вино. „Никъде по света не можете да използвате полето като истинска лаборатория, както го използваме в пустинята Негев“, каза Файт пред списание Smithsonian. Лабораторията на Файт анализира 30 сорта грозде, някои от които показват „много обещаваща устойчивост“ на суша.

Израелският опит може да се окаже добра  новина за производители в региони като Сонома, където реколтата от грозде е спаднала с близо 40% през 2020 г., отчасти поради неблагоприятните климатични условия.