събота, август 8, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Ядем замразено месо от Европа

Търговците често го пласират като прясно

1.06ХилядиЧетения

Управители на свинекомплекси в Русенско предупреждават пред Националната телевизия, че по магазините у нас масово се предлага замразено свинско месо от резервите на Европа, а търговците често го пласират като прясно. Причината е спадът на производството с над 20% на българско прясно месо, след епидемията от африканска чума. Затова предупреждават управители на свинекомплекси в Русенско пред Националната телевизия.

Според тях в момента търговците компенсират недостига в родното производство с нискокачествени продукти от резервите на Испания, Унгария, Франция и Германия.Заради АЧС у нас бяха унищожени над 130 000 прасета, чието месо се използваше предимно за прясна консумация.

„Световните икономики имат такива големи складове, които съхраняват меса, когато са били трудни времената, за да могат да държат добра цена, изкупуват месото и го складират. Сега в момента се отварят и зареждат пазари, като нашия. Това са меса, които са замразени и никой не може да каже колко са стояли“, коментира Христо Стойков – директор на свинекомплекс.

В много от магазините в Русе се наблюдава спад в продажбите на свинско месо. Има и такива, които изобщо са се отказали да зареждат.

„Снабдявахме се с месо от русенска фирма – производител на месо, сами си отглеждаха прасетата и вече не зареждаме от тях, понеже ги затвориха и им унищожиха прасетата“, казва Стела Генчева – продавач в хранителен магазин.

От началото на годината Агенцията по безопасност храните е извършила над 1000 проверки в хранителни магазини в цялата страна. Нарушения не са установени, но от Агенцията съветват потребителите да следят етикетите.

Заради африканската чума по свинете русенци казват, че предпочитат да пазаруват пилешко месо и риба.

Виктор Павлов