неделя, юли 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Ягоди и череши двойно по-евтини на пазара в в Самоков отколкото по магазините

Схемата е финансирана изцяло от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ).Схемата е финансирана изцяло от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ).

Розовите домати се продават на цени между 4 и 4,50 лева, краставициtе между 3 и 4 лева за килограм

Цените на някои плодове като ягоди и череши на пазара в Самоков са по-ниски отколкото в магазинната мрежа, информира БТА. Цените на ягодите и черешите например варира между 4 и 6,50 лева за килограм, докато в магазините са двойно по-скъпи.

Някои продавачи на пазара коментират, че няма голям интерес, а цената за две години е скочила почти двойно, други пък посочват, че има търсене.

Поскъпнал е и разсадът. 20 корена чубрица струват три лева, кофичка домати и краставици – 1,50 лв, а босилек – 0,50 лв. Поскъпването на разсада е двойно, но за сметка на това има голямо търсене, коментира пред БТА Христина Ковачка, която излага на пазара собствено производство.

Розовият домат пристига от Южна България на cenaамежду 4 и 4,50 лева за килограм, а краставиците се продават между 3 и 4 лева за килограм.

Смилянският зрял боб се предлага за 8-12 лв. за кг, а радуилският достига 15 лв. за кг, посочи местната производителка.

Семето за картофи се продава nа 1-1,50 лв, заяви производителят Георги Щъркелов. В момента картофите се садят, а дали реколтата ще е добре ще се разбере наесен, допълни той.

На пазара в Самоков се предлагат плодове и зеленчуци, както от самоковския край, така и от други общини в Южна България.