петък, май 14, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Ян Плаге: Готови сме да изпълним ангажиментите, които сме поели на европейско ниво по отношение на биоземеделието

Европа трябва да предложи отговори на всички въпроси, касаещи земеделието

Днес стартира Европейският биоконгрес, който ще се проведе до 3 юли в онлайн формат, и се очаква на него да се обсъди, каква роля може и трябва да играе биоземеделието в бъдеще така, че наистина да се възприема като една истинска алтернатива за бъдещите поколения.

Нашият конгрес показва ясни сигнали, че сме готови да изпълним ангажиментите, които сме поели. Климатичните промени настъпват много по-бързо, и ние с ме готови да предприемем мерки за да преодолеем трудностите пред които ни изправят те“, каза председателят на Международната организация на биопроизводителите IFOAMEU германецът Ян Плаге. Според него Европа трябва да предложи отговори на всички въпроси свързани с предизвикателствата пред земеделието. Той припомни че още преди пет години в дискусиите сред европейските биопроизводители е станало ясно, че биопроизводството не е някаква ниша а своеобразно движение в земеделието. „Тук сме се събрали за да променим нашата представа за развитието на земеделието през следващите години и да видим, как Европа може да постигне заложената цел от 25% за биопроизводството. През годините до момента биоземеделието според него придоби изключителни размери, развиха се образователни програми и научни изследвания.

В свое видеобръщение германският земеделски министър Юлия Кльокнер каза, че стратегията за биоземеделието ще бъде внимателно проучена.

Според нея тя трябва да допринесе заповече устойчивост в земеделието като освен това трябва да се увеличи подпомагането за биоземеделците. . Кльокнер припомни , че в момента в Германия 9,7% от площите се обработват по биологичен път, а в Европа размерът на площите е 1,25 млн. хектара. Тя потвърди, че Германия ще продължи да работи по европейската стратегия за биоземеделието по време на започващото днес председателство наСъвета на ЕС.