неделя, февруари 23, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

Януш Войчеховски все пак пое земеделието в ЕК

Габриел ще отговаря за младежта и иновациите

Хиляди на земеделски стопани протестираха в Брюксел срещу ниските цени на продукцията им.Хиляди на земеделски стопани протестираха в Брюксел срещу ниските цени на продукцията им.
1.12ХилядиЧетения
NivaBG.com

Днес по обяд в Брюксел беше обявен състаът на новата Европейска комисия,  съобщава БНР. Все  пак полякът Януш Войчеховски, който е под прицела на ОЛАФ за неправомерни траспортни разходи получи земедеието като ще наследи на поста Фил Хоган.юкакто се и очакваше ирландецът поема търговията. Българският еврокомикар ще отговаря за младежта и иноваците.

В новата Комисия румънката Рована Плумб получава портфейл „Транспорт“.

Гъркът Маргаритис Схинас е ще има ресор „Защита на нашия европейски начин на живот“. Фон дер Лайен уточни, че там влиза миграция и отговорности за защита – т.е. сигурност.

Хърватката Дубравка Шуица ще бъде зам.-председател за демокрация и демография.

Портфейлът на французойката Силви Гулар – „Вътрешен пазар“,  ще включва част от задълженията на бившия зам.-председател Андрус Ансип и на Мария Габриел като комисар за дигиталните въпроси.

Италианецът Паоло Джентилони взема икономиката, а австриецът Йоханес Хан – бюджет и администрация. „Правосъдие“ поема белгиецът Дидие Рейндерс, а чехкинята Вера Йоурова, която в момента е с този ресор става зам.-председател за ценности и прозрачност.

Датчанката Маргрете Вестагер, холандецът Франс Тимерманс и латвиецът Валдис Домбровскис ще са тримата изпълнителни зам.-председатели съответно за конкуренция, климати „Икономика, която работи за хората“.

Предстои изтлушването на андидатите за нови аврокомисари от  съответните ковисии кэбъм ЕП, преди да бъде одобрен съставът на новата комисия.