четвъртък, ноември 14, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

Януш Войчеховски все пак пое земеделието в ЕК

Габриел ще отговаря за младежта и иновациите

Хиляди на земеделски стопани протестираха в Брюксел срещу ниските цени на продукцията им.Хиляди на земеделски стопани протестираха в Брюксел срещу ниските цени на продукцията им.
533Четения
NivaBG.com

Днес по обяд в Брюксел беше обявен състаът на новата Европейска комисия,  съобщава БНР. Все  пак полякът Януш Войчеховски, който е под прицела на ОЛАФ за неправомерни траспортни разходи получи земедеието като ще наследи на поста Фил Хоган.юкакто се и очакваше ирландецът поема търговията. Българският еврокомикар ще отговаря за младежта и иноваците.

В новата Комисия румънката Рована Плумб получава портфейл „Транспорт“.

Гъркът Маргаритис Схинас е ще има ресор „Защита на нашия европейски начин на живот“. Фон дер Лайен уточни, че там влиза миграция и отговорности за защита – т.е. сигурност.

Хърватката Дубравка Шуица ще бъде зам.-председател за демокрация и демография.

Портфейлът на французойката Силви Гулар – „Вътрешен пазар“,  ще включва част от задълженията на бившия зам.-председател Андрус Ансип и на Мария Габриел като комисар за дигиталните въпроси.

Италианецът Паоло Джентилони взема икономиката, а австриецът Йоханес Хан – бюджет и администрация. „Правосъдие“ поема белгиецът Дидие Рейндерс, а чехкинята Вера Йоурова, която в момента е с този ресор става зам.-председател за ценности и прозрачност.

Датчанката Маргрете Вестагер, холандецът Франс Тимерманс и латвиецът Валдис Домбровскис ще са тримата изпълнителни зам.-председатели съответно за конкуренция, климати „Икономика, която работи за хората“.

Предстои изтлушването на андидатите за нови аврокомисари от  съответните ковисии кэбъм ЕП, преди да бъде одобрен съставът на новата комисия.

NivaBG.com