петък, март 24, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Явор Гечев остава служебен министър на земеделието

Явор Гечев остава служебен министър на на земеделието в служебното правителството, назначено от 3 февруари с указ на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.  През 2001 г. завършва Аграрния университет в Пловдив. Магистър е по “Растителна защита”. Има няколко специализации – професионални квалификации по “Управленски умения”, “Политически мениджмънт” и “Публични политики” в Нов български университет, в Българското училище за политика и в Съвета на Европа /Страсбург/,съобщава БТА.

Първите години от професионалната му биография са на земеделски производител. След това започва да трупа сериозен професионален опит в Държавния фонд „Земеделие“, отначало – като експерт, и стига до поста ръководител на Регионалната разплащателна агенция – Пловдив.

През 2013 г. е депутат в 42-рото Народно събрание. През същата година е назначен за заместник-министър на земеделието и храните.

Явор Гечев е третият председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България. Избран е на този пост на 28 юни 2016 г. и го заема до май 2021 г., когато е поканен и впоследствие заема отново поста на заместник-министър на земеделието, храните и горите в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

На 2 август 2022 г. е назначен за служебен министър на земеделието в служебното правителство на Гълъб Донев.

Виктор Павлов