понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Явор Гечев призна за известно напрежение по оста администрация- биоземеделци заради готвените промени в наредбата

 

По време на вчерашното заседание на земеделската комисия в парламента, земеделският министър Явор Гечев призна че заради готвените промени в наредбата за биопроизводство съществува известно напрежение в диалога с бранша. „Констатирали сме известно напрежение, но една политика се прави за да бъде приложена от производителите, иначе няма смисъл от нея. Отстранихме забележките направени от ЕК, като позволихме на биопроизводителите да вземат компенсации по 5-6 интервенции“, заяви той в отговор на въпрос на депутата и председател на асоциация „Биопродукти Албена Симеонова. Ако се изпълни заложеното в стратегическия план поставената цел за дял на площите за биопроизводство от 10% според него е напълно постижима.

Основните притеснения на сектора според нея са, че администрацията продължава да налага нови административни тежести на биопроизводителите. „Администрацията в земеделското министерство продължава да се изживява като полицай, като биопроизводителите биват наказвани със спиране на плащанията заради сгрешени парцели и кодове в заявленията и редица дребни неща, като с промените в наредбата за биопроизводството които се предвиждат, се създава допълнителна административна тежест и се измислят и национални правила, противоречащи на европейския регламент“, заяви тя.

По думите и „ситуацията е стряскаща, а биоземеделците са поставени в среда без аналог у нас. Административната тежест и наложените свръхрегуации водят до масово отказване от биопроизводство. В резултат на това от почти 7 хил. биопроизводители през 2016 година с общо обработваеми площи в системата за контрол от 160 хектара сме паднали до 4 352 биопроизводители, а площите за биоземеделие са се свили наполовина до 83,8 ха“. В момента дела на биоплощите у нас е далеч от лелеяните 8% и се равнява на 1.6%. От 240 млн. лева по сегашната мярка 11, към юни 2022 година по думите и са усвоени 168 млн. лева.

Що се отнася до диалога със сектора по планираните промени в наредбата, заместник министър Георги Събев увери, че в различните работни групи, включително и в предстоящият през следващата седмица консултативен съвет по биоземеделие присъства представител на политическия кабинет.