четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Южна Корея разследва производителя на киселото мляко “Булгарис”

От фирмата твърдят,че продуктът им помага при Covid

Полицията в Южна Корея съобщи, че разследва голяма млечна компания във връзка с оспорваното твърдение, че един от нейните продукти е ефикасен в предотвратяването на коронавирусна инфекция, предаде Йонхап, цитирана от business.dir.bg.

Неотдавна министерството на храните и безопасността на лекарствата подаде жалба срещу “Намян деъри продуктс” (Namyang Dairy Products Co.) за предполагаемо преувеличаване на резултата от лабораторни изследвания върху антивирусния ефект на нейното кисело мляко “Булгарис” (Bulgaris).

Вчера полицейската служба в Сеул е възложила случая на екипа за разследване на финансови престъпления.

По време на симпозиум на 13 април ръководителят на научните изследвания на “Намян” обявил, че експеримент на научен екип от местнен колеж е показал, че “Булгарис” е много ефикасно в потискането на грип и коронавирусни варианти.

Съобщението рязко увеличи продажбите на напитки от кисело мляко и цените на акциите на компанията, припомня Йонхап.

Впоследствие обаче експертите поставиха под въпрос достоверността на това твърдение, тъй като изследователите все още не са провели тестове върху животни и клинични проучвания.

Министерството обвинява “Намян”, че нарушава закона за етикетирането и рекламирането на храните, като твърди, че уж всичките седем продукта с етикет “Булгарис” са ефективни в потискането на вирусите, макар лабораторният тест да включва само един от тях.

Според ведомството компанията очевидно е оповестила откритието не за академични цели, а за да популяризира продуктите си.

 

Виктор Павлов