понеделник, октомври 3, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Как британците ще облагат аграрната продукция от Европа

Месото и млякото от ЕС стават по-скъпи след Brexit

Освен от европейски субсидии те ще се лишат и от евтина работна ръкаОсвен от европейски субсидии те ще се лишат и от евтина работна ръка

След претърпяното от британския премиер Тереза Мей поражение в Камарата на общините британските власти публикуваха  митническите  тарифи, по които ще се обмитяват стоките изнасяни от ЕС за Великобритания, Това информира специализираният портал agrarheute.com. . Така  при изхопд без сделка, от Лондон се стремят   да понижат  разходите за компаниите и потребителите и в същото време да се  запази тежестта на индустрията. Очаква се след излизането на Великобритания, близо 87% от вноса на стоки от ЕС да се обмитява, като в това число влизат и производството на храни и селскостопанска продукция. Така свинското и говеждо месо, както и маслото внасяни от ЕС се очаква да поскъпнат за британските потребители. Така например заради митата вносът на говеждо месо без кост на Острова ще се натовари с 53%. По отношение  стойността на стоката, това съответства на 6% плюс 160 евро на 100 кг . Разходите при експорт на  пилешкото и свинското месо от ЕС  ще бъдат  натоварени  с 13% вследствие на митата, а за маслото с 12%. За рибата и морските продукти ще важат външни за ЕС мита от 11,9%

Важното е да се отбележи, че тази митническа система ще важи само за срок от 12 месеца, като паралелно ще се наблюдава, какво ще е влиянието  върху британската икономика от действието на митата, които предстои да влязат в сила. От британското правителство подчертаха, че местните компании няма да заплащат никакви мита върху по-голяма част от внасяните от тях стоки в случай на неуреголиран изход от ЕС. Публикуването им е целяло само да информира депутатите при състоялите се вчера дебати около изхода на Великобритания без сделка. Британският парламент обаче отхвърли всякакъв изход на страната от Европейския съюз без сделка, а днес се очаква да гласува, дали да бъде удължен срока за напускане на Общността.

В същото време говорител на ЕК заяви, че Брюксел не се отказва от налагане на входни мита за британските стоки в случай на неурегулиран изход на Великобритания от ЕС, като в сила ще влязат правилата на Световната търговска организация за търговия с трети страни.

След вчерашното гласуване на депутатите  срещу всякакво  излизане на Великобритания без сделка, политическата ситуация във Великобритания изглежда по-хаотична от всякога. Слет вота Мей  обяви, че не решава проблема с излизането без сделка, защото това може да се случи само или ако бъде постигната сделка или бъде отменен Брекзит, пише БНР. По-късно от канцеларията на премиера съобщиха, че ще бъде предложено отлагане на Брекзит до 30 юни, ако парламентът одобри сделка до 20 март. Това означава, че сделката на Мей, която е единствения договорен документ, може да бъде внесена за гласуване за трети път до 20 март. Остава неясно, дали и Брюксел ще подкрепи евентуално отлагане на Брекзит, без да е получил достатъчно аргументи от Лондон за това.

„Не е достатъчно да се гласува против Брекзит без сделка – трябва да се съгласите на сделка.“ Така говорителка на Европейската комисия отговори на снощния вот в британския парламент. Тя припомни, че още през ноември миналата година беше договорено споразумение и че Европейският съюз все още е готов да го подкрепи.

По рано депутатите от ЕП одобриха мерките предложени от ЕК за смекчаване на ефекта от Брекзит без споразумение, като бяха дадени времени гаранции за безпрепятствено продължаване на автобусния и товарен транспорт между ЕС и Великобритания.