сряда, октомври 28, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Характеристика на сортове грозде
НОВИНИ

Как регенеративното земеделие може да помогне в лозарството

Характеристика на сортове грозде

Прилагането на практики от регенеративното земеделие може да допринесе за създаване на вина с уникален вкус

94Четения

В последните години все повече се говори за така нареченото регенеративно земеделие. Най-общо казано то е свързано с прилагане на различни практики за улавяне на въглерода от въздуха и депонирането му в почвата. Въобще регенеративното земеделие спомага за възобновяване на използваните ресурси-почви и води.

Сега специализираното издание Wine Australia разказва, как практики от регенеративното земеделие могат да помогнат в лозарството. Ричард Лийск, автор на специализиран доклад за ползите от регенеративното земеделие за лозарството казва: „ „Вярвам, че Регенеративното земеделие може да осигури на австралийския лозаро-винарски сектор система, която увеличава капацитета на почвата и микробното разнообразие. Това може да подобри улавянето и задържането на вода и да намали зависимостта от синтетични химикали и торове – и да повиши ролята на лозята, отглеждани по биологичен път “.

Освен това прилагането на подобни практики може да отключи индивидуалния тероар на лозята и да предостави на потребителите уникални по вкуса си вина. Според него ползите от регенеративното земеделие са многостранни, и усилията по прилагането на полезни практики си заслужават.

Оптимизирането на почвите и техния състав е ключ към повишаване на устойчивостта на нашите лозя“, смята още той. В своя доклад изрежда шест добри практики от регенеративното земеделие:

балансирано хранене на почвата без да се използват синтетични торове

Има две виждания, как да се осъществява балансирано хранене на почвата- Imput Balance и Plant Balance. Ричард вярва, че няма верен или грешен избор , тъй като има много примери за успешно използване на двете управленски практики.

Използване на покривни култури

Липсата на покриви култури прави почвата податлива на ерозия и загуба на влага чрез изпаряване на водата. Покривните култури играят освен това и ролята на буфер, който защитава почвените микроорганизми от екстремни температури.

Дори 10-сантиметров слой валцован покривен мулч може значително да намали температурата на повърхността на почвата“, смята Ричард .

Минимизиране обработката на почвата

Прекалената обработка на почвата води до унищожаване на почвените организми, намалява инфилтрацията на вода и ускорява разграждането на микроорганизмите. Според него обработката на почвата в междуредията може да се намали чрез използване на подходяща техника за посев, косене или валцуване.

Увеличаване разнообразието на растения и микроорганизми

Използването на коктейли от покривни култури могат да допринесат за увеличаване на разнообразието от растения, а това от своя страна да обогати състава от микроорганизми в почвата. Междуредията са отлично място за експериментиране с различни видове покривни култури с помощта на които да се увеличи разнообразието от организми в почвата.

Друга полезна практика е засаждането на допълнителни растения, които ще допринесат за набавяне на достатъчно храна за микроорганизмите в почвата.

Ротационна паша на животните

Една от практиките според Ричард Лийск с очевидни ползи за запазване разнообразието от организми в почвата е интензивна ротационна паша на животните в различни земеделски системи. Чрез нея могат да се гарантират достатъчно хранителни вещества за почвените организми, като в същото време пасищата се предпазват от изчерпване на храна за животните.

Изброените практики според него ще позволят да се създаде основата на една здрава и жизнеспособна почвена микробна екосистема , която с течение на времето ще повиши както количеството, така и качеството на произведената продукция.

Благодарско! Добре че не се спрях на вариант 2, доставка на кралскки кокершпаньол за обогатяване биоразнообразието и повишаване статуса на активност на глезените.