събота, юни 19, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИРастителна защита

Как в Германия ползват хеликоптер за борба с гъбичните болести по лозите

Макър и спорен, този метод за растителна защита е единствената алтернатива в райони, в които масивите са разположени под силен аклон

Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Ви предоставя телефоните за връзка с Териториалните звена към ИАЛВ при възникване на проблеми по време на гроздоберна кампания 2011 г.Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Ви предоставя телефоните за връзка с Териториалните звена към ИАЛВ при възникване на проблеми по време на гроздоберна кампания 2011 г.

За използването на хеликоптер в борбата с гъбичните болести в лозовите масиви в района на Арвайлер (провинция Северен Рейн Вестфалия) съобщава електронното издание на „Генерал Амцаигер“. Летателният апарат е собственост на местен винопроизводител, и е наречен недвусмислено-“Камикадзе“. А целта му е да подпомогне борбата с болестите по лозите. С навлизане на растенията в период на вегетация, осъществяването на ефективна растителна защита се превръща в основно предизвикателство пред местните винопроизводители.

От местната браншова организация на винопроизводителите отчитат, че с настъпване на периода на вегетация се увеличава рискът за разпространение на гъбични заболявания. Използването на машини за наземна растителна защита в местните лозя е невъзможно. Ето защо никой не се отказва от употребата на хеликоптера като помощно средство за борба с болестите и повишаване на добивите и качеството на гроздето.

Районът на Арвайлер е известен като най-голямата винена област в Германия, специализирана основно в производството на червени вина. Лозовите масиви достигат до около 560 хектара, като почти всички са разположени под стръмен наклон. Основният сорт отглеждан от местните винопроизводители с дял от 60% е „Пино ноар“.

„Използването на хеликоптера в област, където действат редица ограничения за посещения от страна на туристи, есведено до минимум, и е свързано само до употребата му при осъществяване на мерки за растителна защита“, разяснява президентът на местната организация на винопроизводителите Хуберт Паули. Експертът обаче подчертава, че би било погрешно да се смята, че хеликоптери могат да се използват повсеместно за борба с плевелите или вредителите. „За целта до момента използвахме инсектициди, чиято употреба вече е забранена. За нас основният неприятел е шареният гроздов молец, срещу който от десетилетия насам се справяме чрез пръскания на феромони“, добавя той. Борбата с плевелите в междуредията се извършва основно ръчно. Мнозина винопроизводители използват и покривни култури за борба с вредителите. Според Паули използването на хеликоптер в растителната защита е особено подходящо в момента, когато климатичните условия са нестабилни, и в следващите дни се очаква влошаване на времето и промяна в нивото на влажност, а това увеличава риска от гъбични болести по лозовите насаждения.

Използването на хеликоптер за провеждане на растителна защита се посреща добре не само сред конвенционалните винопроизводители, но и сред биологичните. В биопроизводството както е известно пръсканията на лозовите масиви са силно ограничени, а влиянието на алтернативните средства за растителна защита е доста по-слабо от конвенционалните препарати. Ето защо Хуберт Паули настоява да се разреши използването на този иначе частично оспорван метод за провеждане на растителна защита, с аргумента, че „нищо не е толкова строго контролирано, както използването на хеликоптер в лозовите масиви, и това не носи никакви рискове както за хората, така и за животните“.