четвъртък, януари 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Как във Великобритания набират сезонна работна ръка за фермите

Фермерите обещават обучение за всички желаещи, а начинът на заплащане се договаря индивидуално

260Четения

Кризата с коронавируса постави пред огромни предизвикателства фермерите в цяла Европа. Затварянето на границите и блокирането на всякакво движение, попречи на редица работници от Източна Европа да достигнат до фермите и оранжериите на редица европейски страни. Видели се в чудо, някои браншови организации дори организираха чартъри за работници.

Сред страните с най-голям дефицит на сезонни работници в селското стопанство е и Великобритания. Правителството на страната е създало за целта специална безплатна платформа Find a job, която позволява на всички фермери и дребни стопани, бързо, лесно и най-вече без никакви административни бариери да заявят своите свободни работни места. Броят на регистрираните на платформата вече е над 1,6 млн. души, а от нея са се възползвали 144 хил. работодатели.

Тя позволява добавяне и на връзки към специализирани агенции за набиране на персонал. На платформата могат да се намерят отговори на всякакви въпроси-от това, дали кандидатите за сезонни работници трябва да притежават някакви умения, до това, дали могат да водят децата си във фермите, или да пристигат със собствена каравана или да се включват като доброволци в кампании по прибиране на реколтата. Работата която се предлага е на полето или в оранжерии за прибиране на реколтата от аспержи, лук, чушки или ягоди, както и пакетиране на готовата продукция. За всички желаещи да се включат като сезонни работници ще се организират обучения, като не се изисква предишен опит.

Фермите могат да предлагат свободни позиции и за трактористи, шофьори на мотокари и микробуси. Освен това всички работещи в сектора от производители през преработватели, доставчици и търговци на храни са определени от правителството като ключови работници. Всяка ферма сама определя времето за работа, като заплащането може да е на час или на количество прибрана продукция. Работниците могат да живеят във фермата, или да пътуват ежедневно в зависимост от обстоятелствата. Всички стопанства следват правителствените указания относно социалното дистанциране за работещите в сектора на селското стопанство.

Интересното е , че се позволява на семейства да живеят в каравани на територията на фермите, като ако някой се разболее от covid 19, ще се наложи изолацияна цялото семейство. На специалната платформа са публикувани и видеа рекламиращи работата във фермите.