сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Какъв ще е таванът за директни доставки?

Общественото обсъждане на документа приключва на 8 октомври.

2 тона  мед ще бъде таванът, при който ще могат да се осъществяват директни доставки, е записано в проекта на нова Наредба за изискванията за директни доставки от производителя на малки количества първични продукти и храни от животински произход, която отменя предишната, издадена през 2010 г. В момента документът се обсъжда обществено в рамките на месец напред.

Според наредбата се предвижда директни доставки да могат да се правят от производители до магазини и преработвателни обекти в рамките на административната област и съседните й по регистрация. Продуктите, които ще могат да се предлагат по този начин, са сурово мляко, пчелен мед и пчелни продукти, яйца от кокошки, пъдпъдъци и щрауси, прясна и охладена морска и сладководна риба, прясно месо от птици и зайци, заклани във фермата, както и отстрелян едър и дребен дивеч или месо от едър и дребен дивеч. Доставката на храни до различните обекти ще може да се извършва като странична, локална и ограничена дейност.

„Квотата” за млечните продукти е до 73 000 кг сурово мляко на година, до 1000 птичи яйца и до 40 броя от щрауси, 5000 кг пък е ограничението при сладководната риба годишно. За дивеча е предвидено ограничение до 10 броя годишно за едър дивеч и до 50 броя за дребен. В документа са описани и изискванията към обектите, където ще се обработват различните продукти, както и местата, където ще могат да се предлагат продуктите.

Общественото обсъждане на документа приключва на 8 октомври.

Виктор Павлов