вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Какви обезщетения очакват земеделците след градушката?

Продължават огледите на щетите от градушката в Сливенско. Пораженията са върху хиляди декари овошки, лозя и земеделски площи,съобщи бТВ.
В Сливен 80 декара овощна градина с праскови в квартал „Речица“ е почти напълно унищожена от стихията. Повечето плодове са по земята, а тези, които са останали по дървото, са наранени. Не могат да се ядат, нито да се предложат на пазара.
„За втора поредна година имаме проблеми в регион Сливен с прасковите насаждения. Пострадалите декари са около 18 000, не могат да се възстановят за тази реколта“, каза пред БТВ Коста Петров, председател на асоциация „Българска праскова“.
Собственикът на градината Стоян сподели, че издържа семейството си от отглеждането на праскови.
„Тъжна картинка е. Оттук нататък ще се борим. Работим и друга работа. Миналата година пак беше нулева, тази година също. Нямам застраховка, защото нямам доверие на застрахователната компания“, каза той.

Според Стоян все още няма никаква яснота дали и какви обезщетения ще получат потърпевшите.
облак, който причини градушката през последното денонощие , е тръгнал от района на Драгоман, след което е достигнал до Ботевград и оттам се е насочил на изток по протежението на Стара планина, където обработката му със самолетен способ не е била възможна. „От най-северните площадки на Регионалната дирекция в с. Тъжа, област Стара Загора е започнала обработката на облака чрез изстрелване на ракети, като е направено всичко възможно щетите да бъдат минимизирани. Въпреки това облакът навлиза на територията на област Сливен, в района на Нова Загора“, уточни инж. Ценов. По градоносния облак са изстреляни 196 ракети от 19 площадки на командните пунктове в село Тъжа, област Стара Загора и село Старо село, област Сливен. Във връзка с продължаващите бури и градушки на територията на страната през днешния ден само за 7 часа са изстреляни близо 900 ракети. От началото на активния сезон по градозащита, който стартира на 10 април, са изстреляни 9990 ракети, а за същия период на миналата година са изстреляни 5500 ракети.

Земеделският министър съобщи, че по негово нареждане дирекциите „Инспекторат“ и „Вътрешен одит“ към МЗХ ще извършат пълна проверка на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“. „Ако бъдат констатирани някакви нередности с наличностите и видове ракети, както и тяхната ефективност, нищо няма да бъде спестено и резултатите от проверката ще бъдат оповестени публично“, категоричен бе той.

В срещата участие взеха и областният управител на Сливен Чавдар Божурски, директорът на Областна дирекция „Земеделие“-Сливен Тодор Братанов, кметове на общини от областта и земеделски производители от района.

По-късно министър Тахов посети землището на село Езерово, за да огледа щетите по насажденията от градушката.

Виктор Павлов