неделя, април 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Калоян Куманов: Земеделието е един от секторите които благоприятства бързото навлизане на автономно управляеми машини

Калоян Куманов:

Липсата на работна ръка и по-малкото препятствия на полето все повече ще налагат използването на автономно управляема техника

 

„Наличието на по-малко препятствия на полето е един от факторите благоприятстващ бързото навлизане на автономно управляеми машини в земеделието. Другият е постоянния недостиг на работна ръка, като дори в Китай където си мислим че има достатъчно работна ръка всяка година от земеделието излизат 10 млн. души, което е проблем“, каза в отговор на въпрос на Nivabf.com относно тенденциите в развитието на автономно управляемите машини в сектора Калоян Куманов, зам. председател на Агротех“.

Според него ако има лоша новина за агросектора що се касае до развитието на автономно управляемите машини, това са наличието все пак на определени регулации, с които производителите им трябва да се съобразяват.

„Дори и да не се намира на полето такава машина която се управлява автономно от някой друг ако няма достатъчно защити пак би могла да причини щети. Ако преди няколко години автономно управляемите машини бяха само част от маркетинговите ходове на различни производители, то днес вече виждаме все повече от тях реално като решения свързани не само със зърнопроизводството, но и с овощарството и брането на плодове.“, добави още той.

По време на последното издание на „“Агротехника“ в Хановер по думите му са били показани подобни решения като например такова, позволяващо брането на ябълки чрез използване на дрон. Производители ще демонстрират през идната седмица в Добрич, как работи една автономно управляема машина на полето.

„Много често си мислим, че подобни решения ще дойдат в практиката след доста години, но навлизането ив нея реално става много по-бързо и след година или две те вече са част от нея. Така преди години си мислехме, че GPS оборудването ще се наложи след десет или двадесет години, но само за пет години то се превърна в стандарт за земеделската техника“, добави още той.

Една от дилемите, с които ще трябва да се справят земеделските производители които искат да наложат в стопанствата си автономно управляеми машини, е дали зад тяхното управление и контрол да стоят по-млади хора, които разбират повече от света на технологиите, или по-възрастни, за които работата с данни и тяхната обработка са по-непознати. Автономните машини според Куманов променят изцяло начина по който хората си мислят, че правят земеделие, променят начина на формиране на обработките, начина на формиране на интензитета на работа, времето на работа на дадена машина и границите в които тя извършва определена обработка.