понеделник, декември 5, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Кирил Петков: На ферми над 15000 дка. не им трябват субсидии

Задава се таван на субсидиите за големите земеделски стопанства

За таван на директните заплащания преговаряха на работна среща за бранш земеделие „ Продължаваме промяната “ (ПП) и евентуалните им съдружни сътрудници от „ Демократична България “ (ДБ), „ Има такъв народ “ (ИТН) и Българска социалистическа партия (БСП). Участниците в днешната намира се схванаха в допълнение да се посочи кой да е лимитът за подпомагането на повърхност .

Съпредседателят на ПП – Кирил Петков съобщи , че големите ферми с над 15 хиляди дка земя са конкурентни и дотациите би трябвало да се пренасочат към други браншове, където добавената стойност ще бъде по-голяма. Сега субсидираме хляба на Египет, разяснява той.

Над 80 на 100 от директните заплащания отиват в 2% от земеделците – получават ги големите арендатори, те стават още по-големи, а малките изчезват, разяснява Албена Симеонова от ДБ.

 

От ПП оферират основаването на шест събирателни пазара, където да се разтоварват камионите с вносни плодове и зеленчуци и да има митнически и лабораторен надзор . Като по този начин, тези хъбове да са свързващо звено сред по-малките производители и търговските вериги и там да има калибриране, опаковане и надзор върху продукцията.

Друго предложение е кооперативите да основават складови бази върху държавна земя на основата на публично-частно партньорство.

Иван Христанов от ПП разясни , че Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) не е най-прозрачната институция и доверието към него отсъства.

Ето за какво още се споразумяха:

Напояване да се възстановят магистралните тръбопроводи;

Инвестиции, които да превърнат България от износител на първични стоки в износител на продукти с висока добавена стойност;

Трайни насаждения, лозя, етерично-маслени култури и рози; целенасочена политика за възстановяване на престижа на страната като производител.

От ПП се застъпиха за работата върху марки , гарантиращи качество и произход на продуктите.

Биоземеделието ще е с приоритет;

Във връзка с ръководството на рискови обстоятелства поставиха казуса за гаранционен фонд,  градозащитата и подобряването на ветеринарния надзор.

Виктор Павлов