понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Кирил Вътев- министърът предприемач, който иска да промени земеделието

От вчера старата къща на бул. Хр. Ботев си има нов стопанин. Дошъл не от кръговете на политическите партии, съставили новото правителство, а от бизнеса. И това пролича още в първото му изказване при поемането на поста от досегашния служебен министър Явор Гечев. За разлика от политиците, които твърде често се оплитат в приказки, без да казват нещо съществено, Кирил Вътев с малко думи постави ясно и точно основната си цел- да направи работата в земеделското министерство по-ефективна и резултатна. Не вярвам да има земеделски производител или представител на хранителната индустрия, които да не искат от държавната администрация управляваща сектора да работи по-ефективно и по-резултатно. Повечето оплаквания от браншовете които чуваме са свързани или с липсата на диалог, или ако пък има такъв от страна на министерството, той не води до желаните от тях резултати. Причината за това е може би че ведомството е било ръководено в повечето случаи от политически фигури, прокарващи определени политики, които са далеч от това, което се случва по веригата от полето до масата.

Като прагматик и индустриалец Вътев добре разбира, че един сектор като земеделието и храните няма нужда от много браншови организации, от които вредите са повече от ползите, защото практиката всеки сам да тегли чергата към себе си, без да се интересува от положението на съседа до сега не доведе до нищо хубаво за земеделието. И той като инициатор на иначе една добра идея за създаване на агрокамара, която после пак по български обичай беше разделена и разтроена е наясно, че с толкова много организации без представителност, няма как да се прави ефективен и печеливш бизнес от земеделието. В тази връзка един от поетите от него ангажименти бе , да сложи ред в кашата с браншовите организации. Ако успее да въведе ред в хаоса с организациите, Вътев ще съумее да се опази и от опасността да изпадне под влиянието на някои от по-големите и борещи се за надмощие браншове, каквито опити са правени при негови предшественици. Като контрапункт на хаоса у нас ще спомена , че в Швеция съществува само една федерация на фермерите.

Друго струва ми се логично решение е връщането на храните под шапката на министерството, там където им е мястото, и в това едва ли има човек, който да не е убеден. Защото на полето не се произвежда нищо друго освен храната ни, която под една или друга форма на преработка достига до трапезата ни. А какво по-голямо удовлетворение за производителите и за нас потребителите би имало от това, тя да идва от български суровини?!

Кирил Вътев не спомена какви ще са намеренията му по отношение на не по-малко обърканите поземлени отношения, но с оглед и на това, че за промяна в тях се иска една цялостна реформа, това сякаш е по-добре, отколкото да обещае нещо, и после да бъде обвинен в празнословие като някои политици.

Интересното е че горите ще отпаднат като субект от абривиатурата на министерството. Дали това не означава, че ще се изпълни мечтата на десетки лесовъди, горският сектор да бъде отделен в отделна агенция, която да го управлява? За да стане това факт, ще е нужна политическа воля за да бъдат спрени практиките, горите да се ползват като феодални имения за запълване на партийни каси и чекмеджета.

Струва ми се, че ако Кирил Вътев успее да сложи ред в работата на чиновниците от голямата стара къща на бул. Христо Ботев и оправи кашата с браншовите организации, то земеделието определено ще тръгне по правилния и печеливш коловоз, а вкрая на мандата на Кирил Вътев ще можем да напишем само: Министърът-предприемач, който постави началото на промяната в земеделието.