събота, април 13, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Кирил Вътев поиска от брюксел цялостна преоценка на Зелемата сделлка

Специална клауза в споразуменията за реципрочна търговия  трябва да гарантира спазването на идентични производствени стандарти

 

На фона на фермерски протести в Брюксел се проведе дискусия между ЕК и министрите на земеделието на странитеч ленки целяща да бъдат взети спешни мерки за решаване на проблемите на земеделските производители съобщиха от МЗХ. Участие в нея взе и земеделският министър Кирил Вътев, който припомни за протестите на производителите у нас и поиска Брюксел да подложи на цялостна преоценка Зелената сделка и съпътстващото я законодателство.

Заедно с това според него е необходимо да се предвиди клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия, която да гарантира спазването на идентични производствени стандарти за качество и безопасност на храните и от двете страни.

Той допълни, че предложените от ЕК мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани са стъпка в правилната посока, но считаме, че биха могли да бъдат и по-амбициозни. Министър Вътев коментира по отношение на условността, че трябва да се направи всеобхватен преглед на изискванията на всички стандарти за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние и тяхната екологична полза на фона на динамиката на климатичните промени, пазарни дисбаланси и икономическа устойчивост на продоволствения сектор.