петък, февруари 23, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Кирил Вътев: Предлагаме тристепен модел на компенсиране на производителите

Само големите производители ще доказват дали са били на загуба през последната година

 

„Предлагаме на земеделските производители тристепенна модулация като за най-малките ще има най-много средства за подпомагане, а за най-големите най-малко но с определен таван. Предстои днес да получим решението на протестиращите дали одобряват или не нашето предложение“, заяви днес пред медиите на форум в София земеделският министър Кирил Вътев.

„Всички тези реакции на производителите от цяла Европа повдигат много въпроси около бъдещето на настоящата обща селскостопанска политика. Тези въпроси трябва да намерят отговорите си в новия програмен период на ОСП, за който диалогът започва още сега. Един от най-големите проблеми на земеделските производители в Европа е, че амбициозната екологична програма на ЕС не им даде алтернатива и те не са подготвени за промяна на всички препарати за растителна защита и минерални торове, чиято употреба е ограничена и това доведе до по-ниски добиви на по-висока себестойност. Вследствие на това европейските фермери станаха по-неконкурентни на вноса на агропродукция от трети страни“, добави още земеделският министър.

Към всичко това според него се прибавят климатичните промени и огромното недоволство натрупано в цяла Европа поради неравномерното разпределение на добавената стойност по веригата от полето до масата.

„След три срещи при премиера успяхме да осигурим компенсации за всички сектори. Драмата е свързана със зърнопроизводителите, които не са получавали такива компенсации нито през 2021 нито през 2022 година и сега поискаха с основание, което разбираме , защото анализите ни показват, че реколта 2023 е най-скъпата от 10 години насам, а свръхпроизводството на зърно в световен мащаб доведе до по-ниски цени на световните борси, което от своя страна доведе до значителна загуба, но има и други бизнеси. Да не забравяме и че 2021 и 2022 година бяха изключително успешни за зърнопроизводителите“, коментира още Кирил Вътев.

Средствата са осигурени в рамките на бюджета, като подпомагането за стопанства до 30 хектара ще е безусловно. Очаква се след новия кръг преговори при премиера академик Николай Денков да стане ясно дали протестиращите ще приемат новата схема на подпомагане.