събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Кирил Вътев: Решихме да продължи забраната върху вноса на четири земеделски култури от Украйна

Ограниченията върху вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед ще останат докато не се договорят квоти за внос

 

„Разговорите ни с нашите колеги от Украйна са перманентни. Официално решихме да продължи забраната за внос само върху четирите земеделски култури,върху чийто внос имаше забрана и досега“, заяви в обширно интервю за БНР земеделският министър Кирил Вътев.

 

Той уточни че ограничението върху вноса на пшеница , царевица, слънчоглед и рапица ще остане в сила докато не бъдат договорени квоти за техния внос.

„Дори и в чера в разговора ми с украинския колега му казах, че нас ни касае слънчогледа, нерафинираното олио, сухото мляко и пчелния мед“, добави още Вътев.

Според него страната ни ще настоява пред Брюксел за договаряне на квоти за внос на по-горе изброените продукти, които обаче не са четирите земеделски култури- пшеница, царевица, рапица и слънчогледа. Квотите трябва да бъдат определени в разговори с браншовите организации, като шансовете да се постигне договаряне за контрола на вноса на сухо мляко от Украйна е 50 на 50. Единственият по думите му срок задоговаряне на квотиите за внос на украинска продукция е един месец. Според данните от миниците се оказва, че сме внасяли до сега украински слънчоглед на по-високи цени, отколкото са тези на българския слънчоглед стоящ по складовите бази.