петък, декември 1, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Кирил Вътев; Заради интереса на големите, ставката за помощта по de minimis може да падне под 1 лев

При определяне на помощта ще бъде следвана директивата на ЕС, а не желанията на всички крякащи, заяви агроминистърът

 

Заради проявеният интерес на големите производители, получаващи милиони субсидии към de minimis, ставката на помощта не е изключено да падне под 1 лев на брой животно или на декар земеделска земя, заяви пред медиите днес земеделският министър Кирил вътев, който присъства на откриването на традиционните изложения на хранително-вкусовата индустрия в София.

„Проблемът не е сега а от години, защото de minimis се иска за всички, дори подписалите меморандума след края на протеста на земеделските производители вече искат помощта да се изплати на всички. Ето защо сме извадили точно какво пише в регламента на ЕС по повод прилагането на тази помощ, и ще приложим изискванията такива каквито са“, заяви министър Вътев.

„Нека всички да чуят, че компромис ще се направи за последно. Ние бяхме разработили методика от тези средства по de minimis да се възползват най-малките, но проблемът е, че в момента нямаме критерии, по които да ги определим. Ако трябва да кажа според моите разбирания кои трябва да са най-малки, това са онези фермери, които не получават нищо по останалите мерки. А тук всичко иска да получи средства по de minimis, включително и онези които са получили подпомагане по други мерки“, добави още министър Вътев.

По повод на чествания през тази година 30 годишен юбилей на „Месомания“, като един от основните инициатори на това изложение, министър Вътев получи почетна грамота и плакет от председателя на асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов.

„На времето когато изложението беше само на месопреработвателите, се събрахме управителния съвет на асоциацията и обявихме конкурс за това, как да се казва, на който името „Месомания“ спечели“, припомни си по повод на тазгодишния юбилей Вътев.