четвъртък, декември 5, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Кметове и земеделци от Пазарджик днес на протест

Те са категорични, че няма да съдействат на властите за поголовното избиване на животни

На Комитета по обща организация на пазара на земеделски продукти в Брюксел бе взето решение да се подпомогне свиневъдствотоНа Комитета по обща организация на пазара на земеделски продукти в Брюксел бе взето решение да се подпомогне свиневъдството
1.36ХилядиЧетения
NivaBG.com

Кметовете и жители на села от Пазарджишко организират днес митинг-протест срещу принудителното унищожаване на прасетата. Началото е 16,00 часа на централния площад „Константин Величков“ в областния град.
Както вече писахме кметовете са категорични, че няма да съдействат на властите за поголовното избиване на животни. По думите им, след като в региона няма огнище на болестта, нито свине със съмнения за зараза, това е прекалено крайна мярка и поискаха по-меки способи за превенция – дезинфекция, описване и ветеринарен контрол над прасетата от домашните стопанства.

Заповедта за доброволно клане на свинете бе издадена на 30 юли. Първоначално на малките стопани от така наречения „заден двор“ бяха дадени само 4 дни, за да заколят животните си – до 2 август. Взривилото се напрежение доведе до среща на министъра на земеделието Десислава Танева, която обеща удължаване на срока до 11 август, но бе категорична, че след това ще последва принудително умъртвяване и загробване на останалите живи прасета.

В селищата на общината вече се събира подписка срещу повсеместната евтаназия. Стопани и местни управници заплашват с бунт и се канят да саботират подготвяната акция, ако трябва – и с оръжие.

Същевременно обаче много от селяните предпочетоха да изколят животните си, за да могат да ползват месото, вместо то да бъде загробено.

NivaBG.com
Виктор Павлов