вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Който владее гората, той държи и властта

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. Д-р Георги Костов се срещна с представители на собствениците на недържавни гори и сдружението на лесовъдите от област СмолянЗам.-министърът на земеделието и храните доц. Д-р Георги Костов се срещна с представители на собствениците на недържавни гори и сдружението на лесовъдите от област Смолян

Горите като начин на политическа и икономическа употреба

Няма дошла на власт партия, която да не се е опитала при възможност да овладее горския сектор. Чрез непрозрачни конкурси за назначаване на политически креатури и чрез още по-непрозрачни търгове за дървесина, продавана на цени ощетяващи държавата с милиони, но пък захранващи съответните партийни каси по места. С дърва за огрев, продавани преимуществено на обикновените хора с правилните политически възгледи и нагласи. А повечето хора по места освен че са бедни с нисък социален статус са и с ниско ниво на образование, които трудно разбират какво се крие зад техните дърва за огрев.

За повечето от тях дръвцата зимъска са по-важни дори от хляба, защото ако нямаш дърва, даже питка не можеш да си опечеш. Грижат се за набавянето им далеч преди да е настъпила есента. Според данни на статистиката представени в проучване на неправителствената организация „За земята“ от 2018 година, на дърва и въглища у нас се отопляват около 40% от населението, като делът на хората, които използват само дърва или еко брикети за отопление е малко над 33%. При средна за страната употреба на дърва от 33% , в малките градове този дял е 34% , а в селата 65%. Ако тези проценти се обърнат в електорална подкрепа, ще означава образно казано, че който държи гората, ще държи и властта. Високите цени на останалите енергоизточници от друга страна прави дървесината като източник за отопление доста по-атрактивен вариант дори за по-големи населени места като велико Търново, където според земеделския министър в оставка Иван Иванов има заявки за снабдяване с дървесина на хора, които до момента не са се отоплявали на твърди горива.

Горите обаче изискват и правилно и професионално управление с оглед и на все по-силните последици от климатичните промени, свидетели на които за последно станахме тези дни в Италия, където се срути част от ледник. У нас обаче вместо за справяне с последиците от климатичните промени, в повечето случаи политиките по управление на горите са насочени към осигуряване на безценния електорат на партиите на статуквото, горите са превърнати във владения на местни феодали, а експертите които наистина разбират от управление на горите са изтласкани някъде на втори, а другаде дори и на трети план.

Показателен факт за това, че горите у нас се използват като инструмент за политически и икономически натиск на едни, и за облагодетелстване на други, е и изнесеният от депутата Александър Дунчев пример за начина на управление на две съседни горски стопанства. Едното с учебен характер управлявано от професионалисти от ЛТУ в Юндола, а другото в Ракитово, управлявано от назначени политически кадри. В единия случай продаваната дървесина е била на цена от 360 лева за кубик, а в другия е имало търгове без наддаване за продажба на дървесина на цена от 120 лева за кубик .

„Там където има реални търгове за които се играе по прозрачен начин и има цени, достигнати при предни търгове, се взема цена с 20-30% под нея, и тя се използва при оценките на следващите търгове като следваща цена. Това се прави от Юндола в продължение на две години, вследствие на което цената се качва защото и пазарната цена се качва и винаги е с 20-30% под пазарната цена“, казва Дунчев. Според него при търгове, при които има изтичане на информация се стига до договаряне на фирмите, което ощетява държавата, защото тя продава дървесината на трикратно по-ниски стойности от пазарната и цена.

Според земеделския министър в оставка Иван Иванов в региони именно като Ракитово, където имало над 30 дърводобивни фирми, нямало интерес от договорки при участие на търговете за дървесина поради изпитвания от тях недостиг на суровина. Ето защо те са поискали отмяна на заповедта на служебния министър проф. Христо Бозуков за забрана на сечите във вековните гори. Пред депутати министърът припомни, че една от водещите политики на новата власт в горите била свързана с електронизиране на търговете, а вътрешен одитен доклад на агроминистерството е констатирал редица пропуски в досегашната политика по горите.

„Трябва да направим категорична диференциация на това кой купува дървесината, дали тя е за дървопреработвателни предприятия за местно ползване. Ние търсим и социалния ефект, защото през тази година има 30% ръст на заявките за дървесина за огрев“, заяви Иванов.

Явно горите ще продължат да заемат водещо място сред арсенала на политическите престрелки с оглед на очертаващия се пореден парламент с къс хоризонт на действие, с абсолютно блокирана и изместена от партийните борби законодателна дейност. Последното доказателство за това бе и заседанието на вчерашната земеделска комисия, чиято законотворческа дейност беше блокирана от депутатите от системната опозиция и за пръв път поне от пет шест години насам заседава без кворум.