понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Контрактите на пшеницата и царевицата поскъпнаха на международните борси

Търговците се опасяват за щети в регионите със засушаване зад Океана заради рязък спад в температурите

Борсова търговия

Контрактите на пшеницата и царевицата поскъпнаха по време на вчерашната търговия на международните пазари, отбелязва „зерно Онлайн“. Пшеницата на борсата в Чикаго поскъпна с 3,2% заради информации за застудяване и рязък спад на температурите, което може да доведе до щети за посевите в регионите, в които се наблюдава засушаване. В хода на търговията мартенските фючърси на пшеницата се повишиха до 282,50 долара за тон, тези на твърдите сортове есенна пшеница в Канзас до 283,93 долара за тон, а на пролетната пшеница в Минеаполис до 33,26 долара за тон.

Поскъпването на пшеницата повлече нагоре и цените на царевицата, докато соята поевтиня заради информации за недостиг на валежи в ключови региони за нейното отглеждане в Бразилия и Аржентина. Консултантите от Agritel съобщиха, че започналите през уикенда валежи в Аржентина се очаква да продължат и през седмицата, като известни количества дъжд се очаква да паднат и в южните части на Бразилия.

Поддръжка за увеличаване на цените на пшеницата според анализаторите е оказало и голямото търсенен на международните пазари. По данни на USDA САЩ се готвят да изнесат на международните пазари 369 188 тона пшеница спрямо 234 356 тона преди седмица. Освен това Турция съобщи, че е закупила близо 335 хил. тона пшеница на обявен международен търг.

И на борсата в Париж цените на пшеницата и царевицата регистрираха повишение. Фючърсите на пшеницата със срок на доставка през март се повишиха до 267,75 евро за тон а на царевицата до 240,25 долара за тон.